Τουλάχιστον 12 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό 6,2 βαθμών που έπληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας τη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού της Κίνας, ενώ το ενδιαφέρον των χρηστών του Διαδικτύου προσέλκυσε η ταχύτητα με την οποία τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης.
Τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Γκανσού ολοκληρώθηκαν στις 15.00 (09.00 ώρα Ελλάδος) την Τρίτη, περίπου 15 ώρες μετά τον σεισμό που έπληξε απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Γκανσού και Τσινγκχάι. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν συνεχίζονται οι έρευνες στην Τσινγκχάι.
Στην Γκανσού, 115 άνθρωποι είχαν βρεθεί νεκροί ως τις 09.00 τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδος) χθες, Τετάρτη, ενώ οι τραυματίες ανέρχονταν σε 784, σύμφωνα με τις Αρχές. Η Γκανσού δεν έχει αναφέρει αγνοουμένους.
Στην γειτονική Τσινγκχάι ο απολογισμός των νεκρών ανερχόταν σε 22, ενώ των τραυματιών σε 198 και 12 άνθρωποι αγνοούνταν έως χθες το βράδυ στις 20.56 τοπική ώρα.
Πάνω από 207.000 σπίτια καταστράφηκαν και σχεδόν 15.000 κατέρρευσαν στην Γκανσού, πλήττοντας πάνω από 145.000 ανθρώπους.
Διαδικτυακές συζητήσεις για τις σύντομες επιχειρήσεις διάσωσης
Διαδικτυακές συζητήσεις έδειξαν ότι το ενδιαφέρον χρηστών του ίντερνετ στράφηκε στο πόσο γρήγορα ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες διάσωσης στην Γκανσού, με πολλούς να υποδηλώνουν ότι οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ήταν ο κύριος παράγοντας για τη συντόμευση της «χρυσής περιόδου» για την εύρεση επιζώντων – συνήθως 72 ώρες μετά τον σεισμό.
Οι άνθρωποι που παγιδεύονται στα ερείπια και εκτίθενται σε παρατεταμένες θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου διατρέχουν τον κίνδυνο ταχείας υποθερμίας και μπορεί να είναι σε θέση να επιζήσουν μόνον για πέντε με δέκα ώρες, ακόμη κι αν δεν έχουν τραυματιστεί, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διασώστες.
«Θα είχαν πεθάνει έως την ώρα που θα τους έβρισκαν, ακόμη και 24 ώρες είναι ήδη πάρα πολύ. Οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι κάτω από -10 βαθμούς Κελσίου», σχολίασε χρήστης στην πλατφόρμα Weibo.
Αλλοι χρήστες του Weibo αναφέρθηκαν σε άλλους παράγοντες, όπως στο ότι η περιοχή στην οποία έπρεπε να γίνουν οι έρευνες δεν ήταν ιδιαίτερα ευρεία και ότι έχουν καταγραφεί όλοι σε αυτήν, πράγμα το οποίο οδήγησε στο να τερματιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης σε λιγότερο από μία ημέρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters