Γάζα: Επιδρομές, λιμός και το «νερωμένο» ψήφισμα του ΟΗΕ

Γάζα: Επιδρομές, λιμός και το «νερωμένο» ψήφισμα του ΟΗΕ

Ζητείται μεν η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας, αλλά δεν υπάρχει αναφορά σε άμεση εκεχειρία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Οι ισραηλινές δυνάμεις διευρύνουν τη χερσαία επιχείρησή τους με μια νέα ώθηση στην κεντρική Γάζα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ψήφισμα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού. Το πράσινο φως στο «νερωμένο» μετά από πολυήμερες διεργασίες κείμενο εξασφαλίστηκε με την αποχή ΗΠΑ και Ρωσίας. Ετσι με ψήφους 13 υπέρ, 0 κατά και 2 αποχές ζητείται μεν η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό, αλλά δεν υπάρχει αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός, παρά μόνο στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα δεν αποδοκιμάζεται η βίαιη επίθεση της Χαμάς, προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσιγκτον.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Αίγυπτο για μια νέα κατάπαυση του πυρός απέτυχαν και οι επιδρομές, οι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν χθες κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Ο στρατός διέταξε τους κατοίκους στο Αλ Μπουρέι να μετακινηθούν προς τα νότια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκεί θα είναι το νέο επίκεντρο των επιχειρήσεών του. Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσει τρόπους αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Γάζα, καθώς και προσπάθειες ανακούφισης του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επισκεφτεί ο Αμπάς τη Ρωσία σε μια ημερομηνία που θα επιλεγεί. Σύμφωνα με έρευνα του CNN και των NYT, το Ισραήλ χρησιμοποίησε στον πόλεμό του στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας βόμβες ισχύος ενός τόνου, γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς στα πυρομαχικά οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων αμάχων. Οι NYT μάλιστα επισημαίνουν ότι το Ισραήλ είχε κηρύξει τις περιοχές που βομβάρδισε «ασφαλή ζώνη για αμάχους» και είχε δώσει εντολή στους κατοίκους να μετακινηθούν εκεί ώστε να μην κινδυνεύουν.

Δύναμη κατά των Χούθι

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πολυεθνική ναυτική δύναμη για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα από ενδεχόμενες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πάνω από 20 χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην ομάδα, που φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας». Αναλυτές ανησυχούν ότι η δράση των Χούθι εντείνει τις πιέσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο να αντεπιτεθεί. Οι υποστηρικτές ενός τέτοιου πλήγματος πιστεύουν ότι αυτό θα αποτρέψει έναν γενικευμένο πόλεμο. Ενας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους λαούς της περιοχής. Μια γενικευμένη σύρραξη θα μπορούσε να συμπεριλάβει την Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και φυσικά το Ιράν.

Το βέβαιο είναι πως ο πόλεμος στη Γάζα έχει αλλάξει άρδην τις διαθέσεις των Αράβων έναντι του Ισραήλ. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 96% των Σαουδαράβων θεωρεί ότι όλες οι αραβικές χώρες οφείλουν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ενώ 40% εξ αυτών εξέφρασε θετική άποψη για τη Χαμάς. Τα ευρήματα περιπλέκουν τις πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ριάντ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT