Μύλος με το δημοσίευμα του Politico για την προεδρία της Κομισιόν

Μύλος με το δημοσίευμα του Politico για την προεδρία της Κομισιόν

O Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε fake news δημοσίευμα του Politico, στο οποίο γίνεται αναφορά σε σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσει την υποψηφιότητα του Ελληνα πρωθυπουργού για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στη Φον ντερ Λάιεν.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Fake news χαρακτήρισε η πλευρά του Σαρλ Μισέλ το δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ως επόμενο επικεφαλής της Κομισιόν στη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Λίγα λεπτά αργότερα, ήρθε διάψευση και από την ελληνική πλευρά που ξεκαθάρισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει κάποιο πόστο στις Βρυξέλλες και, αντιθέτως, στηρίζει πλήρως μια νέα θητεία Φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε άρθρο του το Politico, επικαλούμενο ως πηγή συνολικά πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί στις συνομιλίες που έχει με τους ηγέτες της Ε.Ε. την ιδέα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει τη θέση της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες και τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, πρόκειται ωστόσο για άλλη μία «απέλπιδα προσπάθεια» του Μισέλ να «ρίξει» τη Φον ντερ Λάιεν.

Ο Σαρλ Μισέλ είναι στην παρούσα φάση υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό των νέων επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων.

Τις ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές ωστόσο, υπήρξε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι φέρονται να συμφώνησαν ότι η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα θα αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ φέρεται να επιμένει ωστόσο, πάντοτε σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, να παρουσιάζει επιλογές εναλλακτικές στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνομιλιών που έχει με ηγέτες της Ε.Ε.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Βέλγος φέρεται να έχει παρουσιάσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ως ενδεχόμενο διάδοχο της Γερμανίδας στην Κομισιόν και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν ως πιθανή εναλλακτική επιλογή στην υποψηφιότητα Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για τη Φον ντερ Λάιεν», δηλώνει στο Politico ένας από τους αξιωματούχος της Ε.Ε. που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί απλώς ενόχληση και στη χειρότερη είναι αποσταθεροποιητικό».

Η διάψευση Μισέλ 

Η πλευρά του Σαρλ Μισέλ έσπευσε να διαψεύσει, διά της εκπροσώπου του, όσα αναφέρει το Politico ως «fake news», υποστηρίζοντας ότι κατά τις επαφές που είχε με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ο Βέλγος πολιτικός δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα αξιωματούχων. 

Διάψευση και από Μητσοτάκη

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντως και εκείνος από τη δική του πλευρά δηλώσει ξεκάθαρα, κατ’ επανάληψη, ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει οποιαδήποτε θέση στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο Politico, η ειδική σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας του Ελληνα πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθάρισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζει 100% την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν για μια νέα θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT