ΗΠΑ: Ξανά νόμιμη η κυκλοφορία των bump stocks που κάνουν πιο φονικά τα όπλα

ΗΠΑ: Ξανά νόμιμη η κυκλοφορία των bump stocks που κάνουν πιο φονικά τα όπλα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρθε να ανατρέψει την απαγόρευση του 2018

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο του 2018, επί προεδρίας Τραμπ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία, χρήση, κατοχή και πώληση των επονομαζόμενων bump stocks, των εξαρτημάτων δηλαδή εκείνων τα οποία όταν «κουμπωθούν» πάνω σε ένα όπλο το μετατρέπουν από ημιαυτόματο σε αυτόματο.  

«Οι Αμερικανοί, που έχουν στην κατοχή τους bump stocks, έχουν περιθώριο 90 ημερών για να τα καταστρέψουν ή να τα παραδώσουν» στην αρμόδια υπηρεσία BATFE του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έγραφαν οι New York Times σε σχετικό δημοσίευμα τον Δεκέμβριο του 2018.

«Οταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση το 2019, στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν περίπου 520.000 bump stocks», σημειώνει σε δικό του δημοσίευμα το AP.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017, ένας 64χρονος άνδρας ονόματι Στίβεν Πάντοκ είχε ανοίξει πυρ, από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, κατά πλήθους σε συναυλία στο Λας Βέγκας, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Σημαντική σημείωση: ο Πάντοκ είχε ενισχύσει με bump stocks τα όπλα με τα οποία πραγματοποίησε την επίθεση, γεγονός που του επέτρεψε να πολλαπλασιάσει τα πυρά των πολυβόλων και μαζί τη φονικότητα της επίθεσης.

Σχεδόν επτά χρόνια έπειτα από εκείνη την επίθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έρχεται πια, με πλειοψηφία έξι έναντι τριών, να ανατρέψει εκείνη την απαγόρευση του 2018, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση Τραμπ δεν είχε κινηθεί με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ενας ιδιοκτήτης καταστήματος όπλων από το Τέξας αμφισβήτησε την εν λόγω απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε σφάλει όταν ταξινόμησε τα εν λόγω αξεσουάρ ως παράνομα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT