Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ συζητά για ετοιμότητα περισσότερων πυρηνικών όπλων

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ συζητά για ετοιμότητα περισσότερων πυρηνικών όπλων

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων και την έξοδό τους από την αποθήκη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, την έξοδό τους από την αποθήκη και τη θέση τους σε ετοιμότητα, έναντι της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Βρετανία σήμερα Δευτέρα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών για να χρησιμοποιήσουν τη διαφάνεια γύρω από το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ως αποτρεπτικό παράγοντα.

«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να διαβουλευθούμε για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε στην εφημερίδα.

«Η διαφάνεια βοηθά να μεταδοθεί το άμεσο μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία», τόνισε ο Νορβηγός πολιτικός.

«Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι βεβαίως ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά, όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, θα παραμένουμε μια πυρηνική συμμαχία, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι είναι πιο επικίνδυνος κόσμος».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα πυρηνικά όπλα είναι η «τελευταία εγγύηση ασφάλειας» του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες συνθήκες. Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης, δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT