FT: Ο Μπάιντεν στρέφει όλες τις παραδόσεις Patriot στην Ουκρανία – Ποιοι επηρεάζονται

FT: Ο Μπάιντεν στρέφει όλες τις παραδόσεις Patriot στην Ουκρανία – Ποιοι επηρεάζονται

Τρεις πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στους Financial Times ότι η κίνηση αυτή θα ανακοινωθεί επίσημα εντός της ημέρας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προβεί στο πάγωμα όλων των εκκρεμών παραγγελιών για συστήματα αεράμυνας Patriot και θα τις ανακατευθύνει προς την Ουκρανία, έως ότου η εμπόλεμη χώρα εντάξει αρκετούς εξ αυτών στο οπλοστάσιό της προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές εναέριες επιθέσεις.

Τρεις πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στους Financial Times ότι η κίνηση αυτή θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα από την Ιταλία ότι είχε δεσμευτεί για την αποστολή περαιτέρω συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονταν και οι συστοιχίες Patriot, τις οποίες η Ουκρανία ζητεί επιμόνως αφότου η Ρωσία κλιμάκωσε τις επιθέσεις με πυραύλους και drones στις ενεργειακές υποδομές της.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πέντε χώρες έχουν συμφωνήσει να στείλουν Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, ενώ εκείνες που βρίσκονται σε αναμονή για την παραλαβή των εν λόγω εξοπλισμών θα πρέπει να περιμένουν. διότι «όλα όσα διαθέτουμε θα πρέπει να πάνε στην Ουκρανία μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες της».

Ποιες παραγγελίες επηρεάζονται

Η σχετική ανακοίνωση, που αναμένεται να γίνει αργότερα, θα θέσει σε στέρεο έδαφος τη δέσμευση του Μπάιντεν προς το Κίεβο και θα διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει τα συστήματα Patriot που χρειάζεται για να προστατεύσει τις πόλεις της, καθώς και κρίσιμης σημασίας υποδομές, αναφέρουν δύο από τις πηγές των FT. 

Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Γερμανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε αναμονή για την παραλαβή αμερικανικών Patriot. Επιπλέον, εκκρεμεί παραγγελία και από την Ισπανία, καθώς και μίας ομάδας χωρών του NATO που κατέθεσε σχετικό αίτημα για 1.000 τέτοιους πυραύλους τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ρουμανία διαθέτουν Patriot στα οπλοστάσιά τους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να εγκρίνουν τη μεταφορά τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία. Η Πολωνία, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι οι Patriot που διαθέτει προστατεύουν τις υποδομές που χρησιμοποιούνται για την αποστολή δυτικών όπλων προς την Ουκρανία στην περιοχή των συνόρων, και ως εκ τούτου αξιοποιούνται ήδη για την προστασία της εμπόλεμης χώρας.

Τι είναι τα συστήματα Patriot

Οι αμερικανικοί Patriot είναι τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας της Ουάσιγκτον. Αποτελούνται από ένα σύστημα ραντάρ και κινητούς εκτοξευτές που μπορούν να εξαπολύσουν πυραύλους αναχαίτισης σε εισερχόμενα βλήματα ή αεροσκάφη.

Ο Ζελένσκι τους έχει χαρακτηρίσει ως «το πιο αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας στον κόσμο σήμερα», ενώ τόνισε ότι είναι σε θέση να καταρρίψουν όλους τους ρωσικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών. Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τέσσερα συστήματα Patriot, που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Από τότε που ο Ζελένσκι έκανε έκκληση για επιπλέον παραδόσεις αυτή την άνοιξη, η Γερμανία είπε ότι θα στείλει μία επιπλέον συστοιχία και η Ολλανδία ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία να στείλει άλλη μία, βασισμένη σε εξαρτήματα που παρέχονται από διάφορες άλλες χώρες.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη ενός ακόμη συστήματος Patriot στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Τα συστήματα Patriot και οι πύραυλοι αναχαίτισής τους έχουν συμβάλει στην προστασία κρίσιμων κυβερνητικών κτιρίων και ζωτικής σημασίας υποδομών στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT