Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab

Η εταιρεία φέρεται να συνεργάζεται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν κυρώσεις σήμερα σε 12 ηγετικά στελέχη της ρωσικής εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας AO Kaspersky Lab, επικαλούμενες κινδύνους κυβερνοασφάλειας, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς της ρωσικής εταιρείας.

Η AO Kaspersky είναι μια από τις ρωσικές μονάδες της Kaspersky Lab που συμπεριλήφθηκε σήμερα στον κατάλογο των κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου, επειδή φέρεται να συνεργάζεται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών για την υποστήριξη των στόχων της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν υπέδειξε την εταιρεία Kaspersky Lab, τις μητρικές ή θυγατρικές εταιρείες της ή τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Γιεβγκένι Κασπέρσκι. Οι κυρώσεις αφορούν στην ηγεσία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης, του επικεφαλής επιχειρησιακού διευθυντή, του νομικού συμβούλου της εταιρείας, του επικεφαλής εταιρικών επικοινωνιών και άλλων.

«Η σημερινή ενέργεια κατά της ηγεσίας της Kaspersky Lab υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του κυβερνοχώρου μας και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από κακόβουλες απειλές στον κυβερνοχώρο», ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον.

Η κίνηση αυτή συνδυάστηκε σήμερα με μια άνευ προηγουμένου απαγόρευση των πωλήσεων, των μεταπωλήσεων και των ενημερώσεων λογισμικού για τα προϊόντα Kaspersky στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η προνομιακή πρόσβαση του λογισμικού Kaspersky σε συστήματα υπολογιστών μπορεί να του επιτρέπει να υποκλέπτει ευαίσθητες πληροφορίες από υπολογιστές Αμερικανών ή να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό και να παρακρατήσει κρίσιμης σημασίας ενημερώσεις, ενισχύοντας την απειλή, είχε δηλώσει μια πηγή πρωτύτερα στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι οι πελάτες της εταιρείας Kaspersky είναι κρίσιμης σημασίας παρόχοι υποδομών, οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις.

«Η Ρωσία έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα και … την πρόθεση να εκμεταλλευτεί ρωσικές εταιρείες όπως η εταιρεία Kaspersky για να συλλέξει και να εργαλειοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τη δράση που αναλαμβάνουμε σήμερα», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT