Ισραήλ: Στράτευση των υπερορθόδοξων εβραίων με απόφαση δικαστηρίου – Νέοι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση

Ισραήλ: Στράτευση των υπερορθόδοξων εβραίων με απόφαση δικαστηρίου – Νέοι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση

Γιατί απειλείται η βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει υπερορθόδοξους άνδρες για στρατιωτική θητεία, μια απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στην κυβέρνηση έως και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. 

Το δικαστήριο αποφάσισε πως απουσία νομοθεσίας που διασφαλίζει σαφή διάκριση μεταξύ των εβραίων των ιερατικών σχολών και άλλων εφέδρων, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του Ισραήλ ισχύει για τους υπερορθόδοξους εβραίους όπως ακριβώς και για τους υπόλοιπους πολίτες. 

Μετά από δεκαετίες ειδικών διευθυτήσεων, οι υπερορθόδοξοι εξαιρούνταν από τη στράτευση, η οποία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους Εβραίους άνδρες και γυναίκες. Η εξαίρεση αυτή παρέμενε επί χρόνια ένα «αγκάθι» στη χώρα και λόγος οργής στο κοσμικό κράτος, κάτι που εντάθηκε κατά τη διάρκεια των οκτώ αυτών τελευταίων μηνών πολέμου, κατά τους οποίους έχουν επιστρατευτεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και σκοτωθεί εκατοντάδες στρατιώτες. 

Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος διατηρούσε μια «άτοπη, επιλεκτική εφαρμογή του νόμου που συνιστά σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου και της αρχής βάσει της οποίας όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». 

«Στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου, το βάρος της ανισότητας είναι πιο έντονο από ποτέ», αναφέρει η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου.

«Χαστούκι» σε Νετανιάχου

Τα πανίσχυρα υπερορθόδοξα κόμματα, κομβικοί εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, αντιτίθενται στην όποια αλλαγή στο τρέχον σύστημα στράτευσης. Από την άλλη, η κυβέρνηση Νετανιάχου βασίζει την επιβίωσή της σε δύο από αυτά τα κόμματα. Η απόφαση του δικαστηρίου που δοκιμάζει τα συντηρητικά έθιμα του Ισραήλ, πιστεύεται πως θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των υπερορθόδοξων ψηφοφόρων, πυροδοτώντας εξελίξεις. 

Υπό την πίεση των ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται τα ακροδεξιά κόμματα «Εβραϊκή Δύναμη» του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και «Θρησκευτικός Σιωνισμός» του Μπεζαλέλ Σμότριχ να αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, προκαλώντας την κατάρρευσή της και οδηγώντας σε νέες εκλογές

«Μπορεί να επιδεινώσει τις εντάσεις στον συνασπισμό» σημειώνει ο Σούκι Φρίντμαν, αντιπρόεδρος του Jewish People Policy Institute, ενός think tank στην Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας πως οι υπερορθόδοξοι «κατανοούν πως δεν έχουν καλύτερη εναλλακτική, αλλά ταυτόχρονα πιέζονται από τους ψηφοφόρους τους που αναρωτιέται γιατί τους ψήφισαν». 

Οι υπερορθόδοξοι άνδρες παρακολουθούν ειδικά μαθήματα που επικεντρώνονται στις θρησκευτικές σπουδές, με ελάχιστη προσοχή σε κοσμικά θέματα όπως τα μαθηματικά, τα αγγλικά ή οι επιστήμες. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για να υπηρετήσουν στο στρατό ή να εισέλθουν στο κοσμικό εργατικό δυναμικό.

Πηγή: Associated Press/Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT