Ρωσία: Συνθέτης αρνήθηκε το βραβείο «Χρυσή Μάσκα» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσία: Συνθέτης αρνήθηκε το βραβείο «Χρυσή Μάσκα» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Κουρλιάντσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί το βραβείο που του δίνεται σε συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία «συνεχίζει τον καταστροφικό κατακτητικό πόλεμο στην Ουκρανία και καταστρέφει τους διαφωνούντες στο εσωτερικό»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνθέτης Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, ο οποίος βραβεύθηκε στη Ρωσία με το θεατρικό βραβείο «Χρυσή Μάσκα» για τη μουσική του στη θεατρική παράσταση «Κατερίνα Ισμαήλοβα», αρνήθηκε το βραβείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις που γίνονται στη χώρα του και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την απόφασή του αυτή κοινοποίησε χθες με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο συνθέτης διευκρίνισε ότι ολοκλήρωσε το έργο του για την παράσταση, κάτι το οποίο επισήμαναν οι κριτές του βραβείου, ένα μήνα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ετσι λοιπόν η “ειδησούλα” αυτή είναι από μια άλλη, για πάντα χαμένη ζωή», έγραψε ο Κουρλιάντσκι. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, δεν μπορεί να δεχθεί το βραβείο που του δίνεται σε συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία «συνεχίζει τον καταστροφικό κατακτητικό πόλεμο στην Ουκρανία και καταστρέφει τους διαφωνούντες στο εσωτερικό».

Το ίδιο το βραβείο ο συνθέτης το χαρακτήρισε «γκριμάτσα ενός συστήματος που καταστρέφει το θέατρο και εν συνεχεία τις ανθρώπινες ζωές», αναφέροντας ως παράδειγμα τη δίκη της σκηνοθέτιδας Γκεβγκένια Μπέρκοβιτς και της θεατρικής συγγραφέως Σβετλάνα Πετριτσούκ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, υπάρχουν ακόμη «πολλοί θαυμάσιοι άνθρωποι στη θεατρική κοινότητα της Ρωσίας που είναι κυριολεκτικά στον τοίχο», αλλά συνεχίζουν να «υπηρετούν την αλήθεια και την τιμή». «Το καθεστώς θα πέσει, αλλά αυτοί θα παραμείνουν. Δύναμη σε όλους μας. Κρίση στους εγκληματίες πολέμου. Και ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους», καταλήγει ο Κουρλιάντσκι.

Οι νικητές του 30ού εθνικού θεατρικού βραβείου «Χρυσή Μάσκα» ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουνίου στο θέατρο Γιεβγκένι Βαχτάνγκοφ. Το ανεξάρτητο αυτό κατά το παρελθόν θεατρικό βραβείο «Χρυσή Μάσκα», από το 2023 πέρασε υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού. Από φέτος, επικεφαλής της επιτροπής του βραβείου είναι ο Βλαντιμίρ Μάσκοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Θεάτρου, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έγινε ο πληρεξούσιος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Κουρλιάντσκι ζει και εργάζεται από το 2022 στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT