Οργή της Μελόνι κατά του «γραφειοκρατικού γίγαντα» των Βρυξελλών

Οργή της Μελόνι κατά του «γραφειοκρατικού γίγαντα» των Βρυξελλών

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ε.Ε. «γραφειοκρατικό γίγαντα» σε οργισμένη ομιλία της στο ιταλικό κοινοβούλιο, από όπου «επιτέθηκε» στα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κόμματα που μοίρασαν, όπως είπε, τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των Βρυξελλών, αγνοώντας τη δεξιά στροφή των ψηφοφόρων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κομμάτων για τη «μοιρασιά» των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη δεξιά στροφή που έχει σημειωθεί.

Σε μία οργισμένη ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο, η Μελόνι ανέφερε ότι η συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας αντανακλά την άποψη ότι «οι πολίτες δεν είναι αρκετά ώριμοι για να λάβουν αποφάσεις» και ότι είχε ληφθεί από όσους θεωρούν ότι «η ολιγαρχία είναι βασικά η μοναδική αποδεκτή μορφή δημοκρατίας».

Δεύτερη θητεία για τη Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Εξι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Ολαφ Σολτς και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσαν την Τρίτη σχέδιο να προωθήσουν την κεντροδεξιά πολιτικό Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μοιράσουν άλλες δύο θέσεις – κλειδιά μεταξύ Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων.

Σε συνάντησή τους πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη, έξι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων που εκπροσωπούσαν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι κατέχουν από κοινού το 55% των εδρών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός συμφωνίας η ευρωομάδα της Μελόνι

Η Μελόνι είναι πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του κοινοβουλίου, μεγαλύτερη από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew του Μακρόν. Ωστόσο, το ευρωσκεπτικιστικό ECR έμεινε εκτός της συμφωνίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας.

«Η τρίτη [μεγαλύτερη] ομάδα σήμερα δεν είναι αρεστή σε αυτούς που αποφασίζουν», δήλωσε η Μελόνι, χαρακτηρίζοντας την Ε.Ε. «γραφειοκρατικό γίγαντα» του οποίου οι επιλογές υπαγορεύονται από την ιδεολογία.

Τόνισε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της, με επικεφαλής το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, έλαβε σχεδόν το 53% των ευρωπαϊκών ψήφων στην Ιταλία, ενώ τα κυβερνητικά κόμματα της Γαλλίας έλαβαν μόλις το 16% και της Γερμανίας το 32%.

Πάντως, η Φον ντερ Λάιεν ενδέχεται να ζητήσει την υποστήριξη της Μελόνι στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον διορισμό της, τον επόμενο μήνα. Οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες που την υποστηρίζουν κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, πρέπει να διευρύνει τη βάση της, καθώς είναι πιθανό να χάσει ψήφους από δυσαρεστημένους ευρωβουλευτές.

Διπλωμάτης της Ε.Ε. τόνισε ότι οι τρεις πολιτικές ομάδες που κατέληξαν στη συμφωνία (το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και η φιλελεύθερη Ανανέωση) εκπροσωπούν 22 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και το 80% του πληθυσμού της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από Politico, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT