ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τις επείγουσες αμβλώσεις στο Αϊνταχο

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τις επείγουσες αμβλώσεις στο Αϊνταχο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να επιτρέψει –προς το παρόν– την πραγματοποίηση αμβλώσεων στο Αϊνταχο όταν οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Η απόφαση 6-3 ουσιαστικά επανέφερε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, ότι η υποστηριζόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων στο Αϊνταχο πρέπει να υποχωρεί έναντι ενός νόμου των ΗΠΑ του 1986, γνωστού ως Νόμος περί ιατρικής περίθαλψης και εργασίας έκτακτης ανάγκης (EMTALA), όταν οι δύο νόμοι συγκρούονται.

Μια έκδοση της απόφασης αναρτήθηκε κατά λάθος στον ιστότοπο του δικαστηρίου την Τετάρτη. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση τα τελευταία δύο χρόνια, που αποκαλύπτεται μια σημαντική απόφαση για τις αμβλώσεις πριν από την επίσημη έκδοσή της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε μηνύσει το Αϊνταχο, υποστηρίζοντας ότι το EMTALA υπερισχύει του πολιτειακού νόμου.

Το EMTALA διασφαλίζει ότι οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν επείγουσα περίθαλψη σε νοσοκομεία που έχουν χρηματοδότηση από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Medicare.

Το Αϊνταχο είναι μεταξύ των έξι πολιτειών με απαγορεύσεις αμβλώσεων που δεν προσφέρουν εξαιρέσεις για την προστασία της υγείας των εγκύων γυναικών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρε το μπλοκάρισμα ή την αναστολή που είχαν θέσει οι δικαστές στην απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου τον Ιανουάριο.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT