Τουσκ: Η Ε.Ε. εγκρίνει τη χρηματοδότηση του ελληνοπολωνικού σχεδίου «Σιδηρούς Θόλος»

Τουσκ: Η Ε.Ε. εγκρίνει τη χρηματοδότηση του ελληνοπολωνικού σχεδίου «Σιδηρούς Θόλος»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ενέκρινε το ελληνοπολωνικό σχέδιο υπεράσπισης των χερσαίων και εναέριων συνόρων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γνωστό ως «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome), δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη βελγική πρωτεύουσα το πρωί της Παρασκευής ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσφάτως επανεκλεγείς στην πρωθυπουργία της Πολωνίας δήλωσε ότι το σχέδιο της Βαρσοβίας και της Ελλάδας για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια υπεράσπισης της Ε.Ε. από επιθέσεις έπεισε πλέον και τους υπόλοιπους εταίρους και θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με σκοπό την εφαρμογή του.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής κατάφεραν να πείσουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο που ο ίδιος μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, πρότειναν και προώθησαν στους κόλπους της Ενωσης, και να φέρουν το έργο της αμυντικής γραμμής της Βαλτικής στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε κοινοτικό επίπεδο. 

«Η ασφάλεια των συνόρων και των ουρανών μας δεν θα είναι πλέον ατομική προσπάθεια των κρατών, αλλά θα αποτελεί συντονισμένη δράση. Αυτό κατέστη μέρος της στρατηγικής ατζέντας [για την Ευρωπαϊκή Ενωση] για τα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρει στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ το γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού και προσθέτει: «Η Ευρώπη θα συγχρηματοδοτήσει δράσεις για την άμυνα, την ασφάλεια και τα σφικτά σύνορα».

Ο Πολωνός ηγέτης πρόσθεσε ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Πολωνία θα υπογράψει στη Βαρσοβία αμυντική συμφωνία με την Ουκρανία. «Θα βοηθήσουμε, διότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλεια της Πολωνίας – βεβαίως δεν θα κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να αποδυναμώσει τη δική μας ασφάλεια», ανέφερε σε ανάρτησή του γραφείο του στο X.

Πηγή: Reuters, TASS, Πρωθυπουργικό Γραφείο της Πολωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT