Ισραήλ – Ιερουσαλήμ: Χιλιάδες υπερορθόδοξοι στους δρόμους, αντιδρούν στη στράτευση

Ισραήλ – Ιερουσαλήμ: Χιλιάδες υπερορθόδοξοι στους δρόμους, αντιδρούν στη στράτευση

Χιλιάδες υπερορθόδοξοι συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για τη στράτευσή τους.

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκρούστηκαν με δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για τη στράτευσή τους.

Συνολικά δεκάδες χιλιάδες άνδρες συμμετείχαν στις εν λόγω διαμαρτυρίες που κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, αποκτώντας βίαιες διαστάσεις.  

Η ισραηλινή αστυνομία υποστηρίζει ότι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο υπουργού. Για να διαλύσουν το πλήθος, οι δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού.

Ισραήλ – Ιερουσαλήμ: Χιλιάδες υπερορθόδοξοι στους δρόμους, αντιδρούν στη στράτευση-1
(REUTERS/Ronen Zvulun)

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για άνδρες και γυναίκες στο Ισραήλ. Ωστόσο, τα πολιτικά ισχυρά υπερορθόδοξα κόμματα, τα οποία συμμετέχουν και στην κυβέρνηση Νετανιάχου, είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν ένα διαφορετικό καθεστώς για τους οπαδούς τους οι οποίοι εξαιρούνταν από την υποχρέωση στράτευσης προκειμένου να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη μελέτη των θρησκευτικών κειμένων.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς που μαίνεται εδώ και οχτώ μήνες στη Γάζα – και οι ανάγκες που αυτός ο πόλεμος δημιούργησε για το Ισραήλ – ήρθαν ωστόσο να αλλάξουν τα δεδομένα στο Ισραήλ, ενισχύοντας τις φωνές που μιλούσαν για την ανάγκη στράτευσης των υπερορθόδοξων.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT