Γάζα: Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα και δεκάδες άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Γάζα: Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα και δεκάδες άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, που συνελήφθη τον Νοέμβριο, αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα ιατρική πηγή στον παλαιστινιακό θύλακο. 

Το Ισραήλ «απελευθέρωσε δεκάδες κρατουμένους από τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων τον γιατρό Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια», μέσω περάσματος στην ανατολική Χαν Γιούνις, δήλωσε ιατρική πηγή από το νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Ακσα, στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κέντρο). 

Πέντε μεταξύ αυτών εισήχθησαν σε αυτό το νοσοκομείο και οι άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αναφορικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες». 

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια τον Νοέμβριο. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η ίδια η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται. 

«Υπό την ηγεσία της, το νοσοκομείο έγινε θέατρο πολλαπλών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χαμάς», είχε τότε δηλώσει ο στρατός, που είχε ερευνήσει κομμάτι κομμάτι το νοσοκομειακό ίδρυμα, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακο. 

«Η απελευθέρωση του διευθυντή του ιατρικού κέντρου Σίφα στη Γάζα, μαζί με δεκάδες άλλους τρομοκράτες, είναι απάρνηση της ασφάλειας», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ μέσω της πλατφόρμας X.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ είδε τους ανθρώπους αυτούς να συναντούν τους συγγενείς και να τους αγκαλιάζουν στο νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ-Ακσα.

Τον Μάιο, παλαιστινιακές ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων κρατουμένων δήλωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός του Αλ Σίφα, έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή φυλακή, υποκύπτοντας σε «βασανιστήρια» και χωρίς να έχουν την απαραίτητη φροντίδα. 

Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν είναι ενήμερος» για τέτοια περιστατικά. Ανοιξε έρευνα στις 19 Δεκεμβρίου μετά τον θάνατο υπό κράτηση αρκετών Παλαιστινίων που συνελήφθησαν στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου. 

AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT