Γαλλία: 169 υποψήφιοι βουλευτές αποσύρονται για να μην κερδίσει η Λεπέν

Γαλλία: 169 υποψήφιοι βουλευτές αποσύρονται για να μην κερδίσει η Λεπέν

Οι 122 από τους αποσυρθέντες από τον β’ γύρο είχαν κατέβει υποψήφιοι με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, οι 46 με το κόμμα του προέδρου Μακρόν, ενώ ένας υποψήφιος είχε κατέλθει με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 169 ανέρχονται, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, οι υποψήφιοι βουλευτές που ενώ προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσαν πως αποσύρονται, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στην εκλογική τους περιφέρεια.

Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν έρθει τρίτοι σε ψήφους στον πρώτο γύρο, προκρίθηκαν όμως στον δεύτερο γύρο επειδή συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική τους περιφέρεια. Ωστόσο, οι πιθανότητες να έρθουν πρώτοι στον δεύτερο γύρο και να κερδίσουν την έδρα θεωρούνταν περιορισμένες.

Οι 122 από τους αποσυρθέντες είχαν κατέβει υποψήφιοι με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς, οι 46 με το κόμμα του προέδρου Μακρόν ενώ ένας υποψήφιος είχε κατέλθει με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας στις 305 προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι, ενώ σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τέσσερις υποψήφιοι. Δύο υποψήφιοι προκρίθηκαν σε 191 εκλογικές περιφέρειες, ενώ από τον πρώτο γύρο εκλέχτηκαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψήφων.

Η Ακροδεξιά ήλθε πρώτη στις 297 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αριστερά στις 159, η παράταξη του Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην Αριστερά. Σημειώνεται ότι η Αριστερά ήλθε χθες τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Η απόσυρση υποψήφιων βουλευτών αναμένεται να συνεχιστεί την Τρίτη έως 19.00 ώρα Ελλάδος, όποτε εκπνέει η προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT