Οι ασθενείς με Long COVID μπορεί να εμφανίζουν σημάδια μη φυσιολογικής ενεργοποίησης των ανοσοποιητικών κυττάρων

Οι ασθενείς με Long COVID μπορεί να εμφανίζουν σημάδια μη φυσιολογικής ενεργοποίησης των ανοσοποιητικών κυττάρων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα COVID(Long COVID) μπορεί να εμφανίζουν σημάδια μη φυσιολογικής ενεργοποίησης των ανοσοποιητικών κυττάρων σε πολλά όργανα και ιστούς, καθώς και υπολείμματα του ιού SARS-CoV-2 στο έντερο για χρόνια μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine». 

Ο Long COVIDαναφέρεται σε μια μεγάλη ομάδα συμπτωμάτων που επιμένουν σε άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει από COVID-19. Τα συμπτώματα αυτά κυμαίνονται από νευρολογικά προβλήματα και εγκεφαλική ομίχλη έως καρδιακές παθήσεις.

Υπολογίζεται ότι έως και 18 εκατ. άνθρωποι μπορεί να ζουν με τη διαταραχή αυτή στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η αιτία του Long COVID παραμένει μυστήριο. 

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 24 άτομα που υποβλήθηκαν σε τομογραφία PET σε όλο το σώμα τους. Οι συμμετέχοντες είχαν νοσήσει με COVID-19 από 27 έως 910 ημέρες πριν από την έρευνα. Οπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς που ανάρρωσαν παρουσίαζαν έντονα σημάδια ενεργοποιημένων Τ κυττάρων στο εγκεφαλικό στέλεχος, στον νωτιαίο μυελό, στους ιστούς της καρδιάς και των πνευμόνων και πολλά άλλα σημεία του σώματος.

Επιπλέον, αυτή η ενεργοποίηση των κυττάρων συσχετίστηκε με τα μακροχρόνια συμπτώματα COVID. Για παράδειγμα, τα άτομα που ανέφεραν επίμονα προβλήματα στους πνεύμονες παρουσίαζαν ισχυρότερα σημάδια ανοσολογικής ενεργοποίησης στους πνεύμονες. 

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστού του παχέος εντέρου από πέντε άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα COVID και παρατήρησαν υπολείμματα του ιού εντός των κυττάρων του εντέρου ακόμα και για δύο χρόνια. 

«Συνολικά, οι παρατηρήσεις αυτές αμφισβητούν τη θεώρηση ότι ο COVID-19 είναι μια παροδική οξεία λοίμωξη», σημειώνει η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. 

Οι ασθενείς με Long COVID μπορεί να εμφανίζουν σημάδια μη φυσιολογικής ενεργοποίησης των ανοσοποιητικών κυττάρων-1
Απεικόνιση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω PET η οποία δείχνει αυξημένη ενεργοποίηση των Τ κυττάρων σε διάφορους ιστούς σε όλο το σώμα, έπειτα από μόλυνση με COVID-19. Credit: Henrich Laboratory, UCSF Division of Experimental Medicine

ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT