Κιρ Στάρμερ: Το παλαιστινιακό κράτος είναι «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα»

Κιρ Στάρμερ: Το παλαιστινιακό κράτος είναι «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα»

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητές του, μεταξύ άλλων, «τη διασφάλιση εκεχειρίας, την επιστροφή των ομήρων, αύξηση και επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την οικονομική στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ως μέρος ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή αποτελεί «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ απευθυνόμενος στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Στάρμερ μίλησε με τον Αμπάς σήμερα Κυριακή σχετικά με τη «συνεχιζόμενη οδύνη και την ολέθρια απώλεια ζωής» στη Γάζα.

Ο Στάρμερ είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον οποίο επισήμανε τη «σαφή και επείγουσα» ανάγκη για την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή των ομήρων, που απήγαγε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών δεσμεύει το κόμμα να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, ως μέρος μιας διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών μαζί με το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος Τύπου του Στάρμερ δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι χαρούμενος που κατάφερε να μιλήσει στον πρόεδρο Αμπάς τόσο νωρίς στη θητεία του, δεδομένων των επειγόντων ζητημάτων στην περιοχή, τη συνεχιζόμενη οδύνη και την ολέθρια απώλεια ζωής στη Γάζα».

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο Αμπάς σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητές του, μεταξύ άλλων τη διασφάλιση εκεχειρίας, την επιστροφή των ομήρων, αύξηση και επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την οικονομική στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής».

«Συζητώντας τη σημασία για μεταρρυθμίσεις και βεβαιώνοντας τη διεθνή νομιμότητα για την Παλαιστίνη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η μακροχρόνια πολιτική του σχετικά με την αναγνώριση που θα συμβάλει σε ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν έχει αλλάξει και αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Παλαιστινίων».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νετανιάχου, ο Στάρμερ «επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για την τραγική απώλεια ζωών μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου» και κατόπιν επισήμανε τη «σαφή και επείγουσα ανάγκη για εκεχειρία, την επιστροφή των ομήρων και άμεση αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φθάσει στους αμάχους».

«Συμπλήρωσε ότι είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι μακροχρόνιες προϋποθέσεις για λύση δύο κρατών υφίστανται, μεταξύ άλλων, η βεβαιότητα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να λειτουργεί αποτελεσματικά».

Ο Κιρ Στάρμερ σημείωσε πως η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου λαμβάνουν χώρα ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι «πολύ ανησυχητική» και είναι «κρίσιμο όλα τα μέρη να ενεργούν με προσοχή».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT