Η Boeing θα δηλώσει ένοχη για απάτη – Η συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές

Η Boeing θα δηλώσει ένοχη για απάτη – Η συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Boeing συμφώνησε να δηλώσει ένοχη σε ποινική κατηγορία που αφορά συνωμοσία για διάπραξη απάτης, ώστε να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο η έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζεται με τις πολύνεκρες συντριβές δύο αεροπλάνων 737 MAX, ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση.

Η Boeing ανακοίνωσε από την πλευρά της στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «συνήψε μια συμφωνία» με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ποινικό φάκελο που αφορά τα δυστυχήματα των δύο 737 MAX το 2018 και το 2019, που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους.

H καταρχήν συμφωνία, η οποία απαιτεί την έγκριση ομοσπονδιακού δικαστή, θα καταστήσει την εν λόγω αεροπορική βιομηχανία καταδικασμένο εγκληματία. H Boeing θα πληρώσει επίσης ποινικό πρόστιμο 243,6 εκατ. δολαρίων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε έγγραφο που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας σχετικά με την καταρχήν συμφωνία.

Η κατηγορία αφορά δύο συντριβές MAX 737 στην Ινδονησία (Lion Air) και την Αιθιοπία (Ethiopian Airlines) σε μια περίοδο πέντε μηνών το 2018 και το 2019 που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, οι οικογένειες των οποίων απαίτησαν τη δίωξη της Boeing.

Η δήλωση αποδοχής της ενοχής απειλεί εν δυνάμει την ικανότητα της εταιρείας να εξασφαλίζει κερδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και τη NASA, για παράδειγμα, αν και μπορεί να επιδιώξει απαλλαγές. Η Boeing βρέθηκε εκτεθειμένη σε ποινική δίωξη, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε τον Μάιο ότι η εταιρεία παραβίασε μια διευθέτηση του 2021 που αφορούσε αυτές τις θανατηφόρες συντριβές.

Εντούτοις η αποδοχή της ενοχής γλιτώνει την Boeing από μια συγκρουσιακή δίκη που θα εξέθετε ενδεχομένως σε ακόμη πιο εμπεριστατωμένο έλεγχο πολλές από τις αποφάσεις της εταιρείας που οδήγησαν στις μοιραίες συντριβές των αεροπλάνων MAX. 

Διευκολύνει επίσης την εταιρεία, η οποία θα αποκτήσει αργότερα φέτος νέο διευθύνοντα σύμβουλο, για να προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά, καθώς επιδιώκει να εγκριθεί η σχεδιαζόμενη εκ μέρους της εξαγορά της Spirit AeroSystems.

Εκπρόσωπος της Boeing επιβεβαίωσε πως «επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για τους όρους μιας διευθέτησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών συμφώνησε επίσης να επενδύσει τουλάχιστον 544 εκατ. δολάρια τα τρία επόμενα χρόνια για να ενισχύσει την ασφάλεια και τα προγράμματα συμμόρφωσής της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διορίσει ένα τρίτο μέρος για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εταιρείας προς τα συμφωνηθέντα. Το εν λόγω τρίτο μέρος θα πρέπει να καταθέτει στο δικαστήριο ετήσιες αναφορές για την πρόοδο της εταιρείας. 

Η Boeing θα έχει επίσης μια περίοδο επιτήρησης, στη διάρκεια της οποίας δεσμεύεται να μην παραβιάσει οποιονδήποτε νόμο, μέχρι το τέλος της τριετούς θητείας του επιτηρητή.

Στις 30 Ιουνίου το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε στην Boeing μια συμφωνία αποδοχής της ενοχής της και έδωσε προθεσμία στην εταιρεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να δεχθεί τη συμφωνία ή να αντιμετωπίσει μια δίκη με την κατηγορία της συνωμοσίας για την εξαπάτηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σε σχέση με ένα σημαντικό χαρακτηριστικό λογισμικού που συνδέεται με τις πολύνεκρες συντριβές των αεροπλάνων.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT