Αλμπέρτο Αλεμάνο: Ο στόχος Μακρόν επετεύχθη, αλλά με βαρύ τίμημα

Αλμπέρτο Αλεμάνο: Ο στόχος Μακρόν επετεύχθη, αλλά με βαρύ τίμημα

Πιθανό σενάριο ο σχηματισμός κυβέρνησης ανάμεσα στις μετριοπαθείς πτέρυγες Σοσιαλιστών και Πρασίνων με το προεδρικό κόμμα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμπέρτο Αλεμάνο: Ο στόχος Μακρόν επετεύχθη, αλλά με βαρύ τίμημα-1Εκλογικό σκάκι με το βλέμμα στη μητέρα των μαχών: τις προεδρικές εκλογές του 2027. Eτσι περιγράφει στην «Κ» αυτό που εκτυλίσσεται στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στην έδρα Jean Monnet στο HEC Paris. Θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε τον βασικό στόχο του, ο οποίος ήταν να παραμείνει στο κάδρο της διακυβέρνησης παρά την εκτόξευση της Μαρίν Λεπέν. Το τίμημα; «Μήνες πολιτικού αδιεξόδου ίσως είναι μπροστά μας». Ποια είναι τα σενάρια που προκρίνει ο πολιτικός επιστήμονας του HEC Paris για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

– Πώς ερμηνεύετε την ανατροπή των προγνωστικών στις γαλλικές εκλογές; Τι κόστισε στη Μαρίν Λεπέν, τι ωφέλησε τον συνασπισμό της Αριστεράς και τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Εμανουέλ Μακρόν;

– Πάντα πίστευα ότι η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δεν ήταν ένα στοίχημα αλλά μια στρατηγική επιλογή. Καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του επρόκειτο να χάσει την πολιτική της υποστήριξη, δεδομένου ότι είχε κληθεί να αντιμετωπίσει μια ανερχόμενη Ακροδεξιά, αποφάσισε να κινηθεί ανορθόδοξα προκειμένου να επιταχύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία ως το καλύτερο αντίδοτο ενάντια στην πλήρη ευόδωσή της. Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι είχε δίκιο. Παρά τις αβεβαιότητες οι οποίες συνδέονται με τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, το πολιτικό κόμμα του Μακρόν παραμένει στο κάδρο, αναδεικνύοντας τον εαυτό του ως αναπόδραστη δύναμη στη διαδικασία. Δεν είναι αυτό ακριβώς που επιζητούσε ο Μακρόν με την απρόσμενη κίνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Μια ώθηση για την παραμονή στην εξουσία, σημαντική τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

– Ποια είναι τώρα τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

– Μήνες πολιτικού αδιεξόδου ίσως είναι μπροστά μας. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διάσπαση του αριστερού συνασπισμού και ο σχηματισμός κυβέρνησης ανάμεσα στις μετριοπαθείς πτέρυγες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων μαζί με το κόμμα του Μακρόν. Θα δούμε επίσης μια προσπάθεια στον χώρο της Κεντροδεξιάς –βλέπε Μακρόν και Ρεπουμπλικανοί–, η οποία ωστόσο δεν θα πετύχει.

– Τι πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο νέων εκλογών;

– Η Γαλλία εισέρχεται σε μια νέα πολιτική εποχή, με το κομματικό της σύστημα να αναδιατάσσεται κατά μήκος του συμβατικού άξονα Αριστεράς – Δεξιάς. Παραδόξως, ο άνθρωπος που έσπασε αυτόν τον άξονα τώρα τον φέρνει πίσω. Πρακτικά, δύο εναλλακτικές λύσεις προσφέρονται τώρα στον μακρονισμό: από τη μία το κόμμα της Λεπέν, από την άλλη η νικήτρια αλλά σε μεγάλο βαθμό διαιρεμένη Αριστερά. Αυτή είναι η κατάσταση που θα προετοιμάσει τις επόμενες εκλογές στη Γαλλία: τις προεδρικές εκλογές του 2027.

– Τι σημαίνουν αυτές οι πολιτικές εξελίξεις για την αλληλεπίδραση της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο διάστημα που θα ακολουθήσει;

– Η συνεχιζόμενη εκλογική αναδιάταξη στη Γαλλία συμπίπτει με τη σημαντική αναδιάρθρωση του πολιτικού τοπίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως αποτέλεσμα αυτού του απροσδόκητου εκλογικού αποτελέσματος, αν και με μειωμένη πολιτική επιρροή, ο Μακρόν θα διατηρήσει την ευκαιρία να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ενωση – στην παραμονή της ψηφοφορίας για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το επόμενο Σώμα των Επιτρόπων και για τη νέα πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φαίνεται λοιπόν ότι το Κέντρο κρατάει. Τουλάχιστον για λίγο περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT