Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέα ακροδεξιά ομάδα της AfD στο ημικύκλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέα ακροδεξιά ομάδα της AfD στο ημικύκλιο

Γίνεται η τρίτη στην Ευρωβουλή και λέγεται «Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών» - Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών» αποκαλείται η τρίτη –κατά σειράν– ακροδεξιά ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατόρθωσε να συσταθεί χθες με επικεφαλής την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τη συμμετοχή μικρότερων ακροδεξιών κομμάτων, όπως το γαλλικό Reconquete, το τσεχικό SPD, το ουγγρικό κίνημα «Πατρίδα μας», ενώ εκτός έμεινε το ισπανικό Se Acabο La Fiesta (SALF).

Αν και ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο –ειδικά μετά τη νεοσυσταθείσα ομάδα των «Πατριωτών» του Βίκτορ Oρμπαν– βρέθηκαν τελικά οκτώ εθνικές αντιπροσωπείες και 25 ευρωβουλευτές, ώστε να συγκροτηθεί η πιο ριζοσπαστική ακροδεξιά πολιτική δύναμη στο ημικύκλιο, με «κοινά σημεία» την ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική, την αντίθεση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την πράσινη συμφωνία, και κυρίως τη φιλορωσική στάση τους. Εξέλεξαν, μάλιστα, πρόεδρό τους την 37χρονη ευρωβουλευτή της AfD Ρενέ Oστ.

Η διάσπαση της Ακροδεξιάς σε τρεις ευρωομάδες δεν αφήνει αδιάφορο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Με ειρωνική διάθεση, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ σχολίασε χθες σε ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ότι «πλέον στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει το λεγόμενο γκρουπ των “ειρηνευτών” (λόγω της στάσης τους στον πόλεμο στην Ουκρανία) της Ακροδεξιάς: το ECR, η νέα ευρωομάδα της AfD, οι πιο τρελοί από όλους, και οι εθνικιστές».

«Εθνικιστές» αποκαλεί ο Βέμπερ τους «Πατριώτες» του Oρμπαν, που όμως κατά τον ίδιο δεν πέτυχαν το «στοίχημα» της ένωσης όλων των λαϊκιστικών και εθνικιστικών ομάδων, καθώς «δεν ξέρουν τι ακριβώς επιδιώκουν και πώς να το πετύχουν».

Για το ECR, την ευρωομάδα με επικεφαλής τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, ανέφερε ότι είναι «μεικτή», αφού μέλος του αποτελεί το πολωνικό PiS –«βασικός εχθρός» του ΕΛΚ– αλλά υπάρχουν εν δυνάμει εταίροι εντός του, που ανταποκρίνονται δηλαδή στα κριτήρια του ΕΛΚ: είναι υπέρ της Ευρώπης, της Ουκρανίας και του κράτους δικαίου.

Πιθανή συνεργασία με το ECR, όμως, αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τους Φιλελεύθερους της λεγόμενης «πλειοψηφίας Φον ντερ Λάιεν». Στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις τους με την υποψήφια πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –ενόψει της ψηφοφορίας εκλογής της στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου– τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Φιλελεύθεροι ζήτησαν να μην υπάρξει συνεργασία με την Aκροδεξιά, και ιδιαίτερα με το ECR. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι δεν θα συνεργαστεί με την ευρωομάδα της Τζόρτζια Μελόνι, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα τους συναντήσει. Με δεδομένο ότι η ψήφος είναι μυστική, δεν είναι σίγουρο ότι η Φον ντερ Λάιεν θα λάβει τη στήριξη όλων των ευρωβουλευτών και των τριών κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού» του ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων. Γι’ αυτό, συνάντησε χθες και τους Πρασίνους, ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους, προκειμένου να «κλειδώσει» την απαιτούμενη πλειοψηφία των 361 ευρωβουλευτών για την εκλογή της. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εμφανίστηκε αισιόδοξος, ωστόσο, τόνισε ότι τυχόν μη εκλογή της θα φέρει μεγαλύτερη αστάθεια στην ήδη πολιτικά ασταθή Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT