ΠΑΡΙΣΙ. Επίθεση με στόχο τα ψηφιακά δίκτυα πολλών γαλλικών μουσείων και ιστορικών μνημείων πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας δικτύων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η εισαγγελία της πρωτεύουσας ανέφερε ότι τα μουσεία έπεσαν θύματα επίθεσης χάκερ, οι οποίοι μπλόκαραν τις ιστοσελίδες των θυμάτων τους και απαίτησαν λύτρα για τις επαναφέρουν.
Πρώτος στόχος ήταν το μουσείο Γκραν Παλέ, στο ανατολικό άκρο της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων. Η εθνική υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι η επίθεση δεν επηρεάζει τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε και την πρόσβαση των θεατών στα γήπεδα και στάδια. Το σύστημα που επηρεάσθηκε διαχειρίζεται τις κρατήσεις και τα εισιτήρια περίπου 40 μουσείων και μνημείων σε όλη τη χώρα. Ομάδες τεχνικών εργάζονταν χθες πυρετωδώς για την αντιμετώπιση της επίθεσης, για να δεσμευθούν ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί έως σήμερα το πρωί.
Η εισαγγελία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό, στην οποία θα συμμετάσχει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μέχρι χθες, οι Αρχές δεν είχαν προβεί σε εκτιμήσεις ως προς τους δράστες και τα κίνητρα της επίθεσης. Το μουσείο του Λούβρου ανέφερε χθες ότι αν και η επίθεση δεν επηρέασε τα συστήματά του, οι υπηρεσίες του μουσείου παραμένουν σε επιφυλακή.
Από την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών, πολλές κυβερνοεπιθέσεις έχουν πλήξει τα ηλεκτρονικά δίκτυα της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, 68 επιθέσεις αποκρούστηκαν, με δύο από αυτές να στοχεύουν τα στάδια του Μπερσί και της Λα Βιγιέτ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant, ιδιοκτησίας της Google, οι Ρώσοι χάκερ αποτελούν την κυριότερη απειλή για τους Ολυμπιακούς.
«Οι απειλές με “κρατικό ανάδοχο” είναι οι πιο επικίνδυνες για τους Αγώνες», αναφέρουν οι ερευνητές σε έκθεσή τους. Η Ρωσία, υποστηρίζουν στην έκθεση, έχει ειδικευθεί σε τέτοιες επιθέσεις, τις οποίες δοκίμασε στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Τη χρονιά εκείνη, χάκερ της ομάδας APT28, αλλιώς γνωστής και ως Fancy Bear, είχαν επιτεθεί σε δίκτυα της διοργάνωσης αλλά και στην αρχή αντιντόπινγκ.
Η διαδικτυακή εγκληματική συμμορία Sandworm, από τη Ρωσία και αυτή, θεωρείται από τους ερευνητές η πιο επικίνδυνη για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι. Η συμμορία είχε επιτεθεί σε δίκτυα των Χειμερινών Ολυμπιακών στη Νότια Κορέα τα 2018, συλλέγοντας μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων χάρη σε κακόβουλο λογισμικό.