Αρκούσε, ως φαίνεται, να πει τη μαγική φράση: «Θα κάνω τα πάντα, ό,τι χρειαστεί, για την ομάδα». Ο Τιμ Ουόλτς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κάμαλα Χάρις, αδυνατεί να πιστέψει ότι η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ τον επέλεξε να τη συνοδεύσει «στον αγώνα τον καλό». Αν πιστέψουμε τα διεθνή δημοσιεύματα, τότε ένα «ουάου» έβγαινε διαρκώς από την ιδιαίτερα χαρούμενη καρδιά του, όταν, δηλαδή, δεν έκανε το σήμα της νίκης, δεν ύψωνε τους αντίχειρες ή δεν χαιρετούσε ξανά και ξανά τους Δημοκρατικούς στη Φιλαδέλφεια. Ολα έδειχναν ότι Χάρις και Ουόλτς ήταν φτιαγμένοι η μία για τον άλλον.
Η Κάμαλα Χάρις και η ομάδα της αντιλήφθηκαν, στη σύσκεψη στο Ναυτικό Παρατηρητήριο το περασμένο Σάββατο και στην τελική συνάντηση της Κυριακής στην οικία της αντιπροέδρου, έπειτα από τις συναντήσεις της με τους τρεις υποψήφιους για την αντιπροεδρία και έχοντας κάνει φύλλο και φτερό το παρελθόν και το παρόν τους –ίσως και το μέλλον τους ως απεδείχθη–, ότι ο «κόουτς Ουόλτς», πέραν όσων κουβαλά στις πολιτικές, εκπαιδευτικές, στρατιωτικές, λευκές, λαϊκές και προοδευτικές αποσκευές του, παραμένει στρατιώτης για τον κοινό σκοπό και δεν επρόκειτο να επιμείνει στα ψιλά γράμματα.
Οπως, ας πούμε, φέρεται να έκανε ο Τζος Σαπίρο, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, που διαπραγματευόταν με την υποψήφια πρόεδρο τον ρόλο του σε πιθανή επανεκλογή των Δημοκρατικών στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η επιλογή του Μαρκ Κέλι κρίθηκε εντέλει αδύναμη και, ως φαίνεται, οι πραγματικοί φιναλίστ ήταν δύο.
Ο «κόουτς Ουόλτς» παραμένει στρατιώτης για τον κοινό σκοπό και δεν επρόκειτο να επιμείνει στα ψιλά γράμματα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβαλε κρίσιμα στην τελική επιλογή της Κάμαλα Χάρις.
Από την άλλη, η φράση του Τιμ Ουόλτς ότι «έμαθα την τέχνη του συμβιβασμού χωρίς να διακυβεύω τις αξίες μου» φαίνεται ότι μίλησε στην πολιτική και ανθρώπινη καρδιά της νυν αντιπροέδρου.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις και οι ομάδες εστίασης έδειχναν ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να κερδίσει με οποιονδήποτε στο πλευρό της, κάτι που δεν βοηθούσε ιδιαιτέρως στη λήψη της τελικής επιλογής, εκείνη και οι στενοί της σύμβουλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν με τον Τιμ Ουόλτς, αφήνοντας τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια και τον γερουσιαστή της Αριζόνας, Μαρκ Κέλι.
«Ηθελε κάποιον που να αντιλαμβάνεται τον ρόλο, κάποιον με τον οποίο να μπορεί να ταιριάξει και κάποιον που θα έδινε μια νότα αντίθεσης στην υποψηφιότητά τους», είπε στους New York Times ο Σέντρικ Ρίτσμοντ, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου και μέλος της ομάδας επιλογής της Κάμαλα Χάρις.
Ο στρατιώτης, ο φιλόδοξος και ο… αδύναμος
Σε αυτό το «ταίριασμα» αναφέρεται, εξάλλου, και ρεπορτάζ του Politico, που επικαλείται πηγές κοντά στη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Κι αυτά όλα συνέτειναν στο πρόσωπο του Τιμ Ουόλτς, ο οποίος, αν εξαιρέσει κανείς την επιμονή στην οπλοκατοχή, έχει παρόμοια ατζέντα με τη νυν αντιπρόεδρο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει μια νέα δεξαμενή ψηφοφόρων από τα μεσοδυτικά σπλάχνα των ΗΠΑ· τη δεξαμενή των λευκών, λαϊκών στρωμάτων που επιθυμούν να δουν τη χώρα τους να ισχυροποιείται και να προοδεύει, εξίσου με τις ανατολικές και δυτικές μητροπόλεις.
Από την άλλη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, όπως αυτό της Washington Post, ο Τζος Σαπίρο, που έχει βλέψεις για την αμερικανική προεδρία, ήταν επίμονος με τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας, αν τα σχέδια των Δημοκρατικών ευοδωθούν. Ηθελε να γνωρίζει επακριβώς τα καθέκαστα του ποιος θα ήταν και τι θα έκανε ως αντιπρόεδρος της Κάμαλα Χάρις.
Ο Τζος Σαπίρο, που έχει βλέψεις για την αμερικανική προεδρία, ήταν επίμονος με τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας και έμοιαζε διστακτικός.
Την ίδια στιγμή, όπως γράφεται, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια ήταν και ο περισσότερο διστακτικός για μια τέτοια υποψηφιότητα, την ώρα που, όπως γράφει το Politico, βαυκαλιζόταν για όσα πέτυχε στην Πενσιλβάνια, ενώ, παράλληλα, είχε μετατρέψει, τον προηγούμενο μήνα, εκδήλωση της Κάμαλα Χάρις στη Φιλαδέλφεια σε… διαδήλωση υπέρ της υποψηφιότητάς του για την αμερικανική αντιπροεδρία.
Σε αντίθεση με τον Τζος Σαπίρο, η χαλαρότητα και το «πάμε να κερδίσουμε μαζί» του Τιμ Ουόλτς –και η ούτως ή άλλως αδύναμη επιλογή του Μαρκ Κέλι– κέρδισε την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ, που φέρεται να δήλωσε σε ιδιωτική κουβέντα ότι ο συνυποψήφιός της «είναι γεμάτος χαρά». Εξάλλου, το επιβεβαίωσε στην κοινή τους εμφάνιση στη Φιλαδέλφεια την περασμένη Τρίτη, όταν υποκλινόταν και ξαναϋποκλινόταν στο κοινό, με ένα πλατύ χαμόγελο και υγρά μάτια, δηλώνοντας: «Ευχαριστώ, κυρία αντιπρόεδρε. Σας ευχαριστώ που φέρατε πίσω τη χαρά». Αρκεί, όμως, αυτή η σχεδόν παιδική αντίδραση του Τιμ Ουόλτς για να φέρει τη νίκη;
Η χαλαρότητα και το «πάμε να κερδίσουμε μαζί» του Τιμ Ουόλτς κέρδισε την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ, που φέρεται να δήλωσε σε ιδιωτική κουβέντα ότι ο συνυποψήφιός της «είναι γεμάτος χαρά».
Εξ όσων συνάγεται, πέραν του προφίλ του υποψηφίου αντιπροέδρου που έχει ήδη σκιαγραφήσει η «Κ» διά του Λουκά Βελιδάκη, ο Τιμ Ουόλτς έλαβε το χρίσμα και από τους ανεπίσημους συμβουλάτορες της Κάμαλα Χάρις: τον Τζο Μπάιντεν, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, όπως αναφέρουν οι New York Times, αν και ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να προτιμούσε τον Τζος Σαπίρο.
Ο «Genoside Josh» και ο «Δεν θα προσφέρει τίποτα»
Σε κάθε περίπτωση, και οι τρεις υποψήφιοι… υποψήφιοι αντιπρόεδροι είχαν αποδυθεί σε εντατικό λόμπινγκ όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να λάβουν «συστατικές επιστολές» από τα Δημοκρατικά «τοτέμ» εντός και εκτός Βουλής και Γερουσίας. Εξάλλου, η υποψηφιότητά τους θα αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες της πολιτικής τους σταδιοδρομίας. Εκτός των άλλων, προέβαιναν, όπως μεταδίδει το Associated Press, σε επιθέσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αποδείξουν ότι… μπορούν. Κι εδώ, κέρδισε το «παράξενος» (weird) που είχε χρησιμοποιήσει ο Τιμ Ουόλτς.
Ενώ οι Σαπίρο και Ουόλτς ήταν φιλικοί μεταξύ τους, οι σύμμαχοί τους ήταν λιγότερο… ευγενικοί.
Οι New York Times γράφουν χαρακτηριστικά ότι, ενώ οι Σαπίρο και Ουόλτς ήταν φιλικοί μεταξύ τους, οι σύμμαχοί τους ήταν λιγότερο… ευγενικοί. Οι υποστηρικτές του Τιμ Ουόλτς χαρακτήριζαν τον Τζος Σαπίρο «Genocide Josh» (ο Τζος της γενοκτονίας), εξαιτίας της ανυποχώρητης στήριξής του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τους Παλαιστινίους.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές του κυβερνήτη της Πενσιλβάνια έλεγαν για τον κυβερνήτη της Μινεσότα –και επικεφαλής των Δημοκρατικών κυβερνητών των ΗΠΑ– ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει καμία κρίσιμη πολιτεία ώστε να παραμείνουν οι Δημοκρατικοί στον Λευκό Οίκο.
Η επιτροπή «ανάκρισης» και η επιτροπή «σκαλίσματος»
Παρά το λόμπινγκ, πάντως, ιδιαίτερη κρίσιμη φάνηκε ότι ήταν η συνάντηση των τριών συν τριών υποψηφίων με την επιτροπή που είχαν ορίσει η Κάμαλα Χάρις και η ομάδα της και η οποία αποτελείτο από τους: Μάρτι Ουόλς, πρώην υπουργό Εργασίας του Τζο Μπάιντεν, Σέντρικ Ρίτσμοντ, συμπρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας, Τόνι Ουέστ, αδελφό του συζύγου της Κάμαλα Χάρις, Ντάνα Ρέμους, πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Κάθριν Κορτέζ, γερουσιαστή της Νεβάδα.
Πλην των Σαπίρο, Ουόλτς –που το όνομά τους έπεσε στο τραπέζι σε δεύτερο χρόνο– και Κέλι, οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι για την αντιπροεδρία ήταν ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, ο κυβερνήτης του Κεντάκι Αντι Μπεσίαρ και του Ιλινόις Τζ.Μπ. Πρίτσκερ. Είχε ακουστεί και το όνομα του Ρόι Κούπερ, κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, αλλά, όπως γράφει το Associated Press, είχε ζητήσει από την επιτροπή «σκαλίσματος» να μην ελεγχθεί.
Η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φημίζεται για τις… εξοντωτικές ερωτήσεις που υποβάλλει στην ομάδα της για το κάθε τι που απαιτεί κάποια απόφασή της.
Η ως άνω επιτροπή έκανε ερωτήσεις για τα πάντα (από την προσωπική τους ζωή έως πολιτικές αποφάσεις και δημόσιες δηλώσεις), ενώ οι ειδικοί της ομάδας της Κάμαλα Χάρις είχαν σκάψει βαθιά στο παρελθόν όλων των υποψηφίων. Εξάλλου, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φημίζεται για τις… εξοντωτικές ερωτήσεις που υποβάλλει στην ομάδα της για το κάθε τι που απαιτεί κάποια απόφασή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ομάδα που σκάλισε ενδελεχώς το παρελθόν των υποψηφίων αποτελούσαν, ως επικεφαλής, η πρόεδρος της εκστρατείας Τζεν Ο’Μάλι Ντίλον, η επικεφαλής του προσωπικού της εκστρατείας Σέιλα Νιξ, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ερικ Χόλντερ, η Ντάνα Ρέμους, ο Τόνι Ουέστ και ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ρέμους και Ουέστ ήταν και στην επιτροπή των συνεντεύξεων.
Τα επίμονα τηλεφωνήματα του Σαπίρο και η αναπάντητη στον Ουόλτς
Μετά τις συναντήσεις της Κυριακής στην αντιπροεδρική κατοικία και αφού ομάδα επικοινωνίας ετοίμαζε οπτικό υλικό, σλόγκαν και διαφημιστικές καμπάνιες με καθέναν από τους τρεις φιναλίστ, ο Τζος Σαπίρο φέρεται να κάλεσε εκ νέου την ομάδα της Κάμαλα Χάρις για να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις και ίσως θέλοντας να δει τις διαθέσεις της.
Ο Σαπίρο δεν βρήκε ευήκοα ώτα και ο Ουόλτς δεν απάντησε στην πρώτη κλήση επειδή ήταν από απόκρυψη.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε εκ νέου, σύμφωνα με το Politico, τους δισταγμούς του, αναφέροντας ότι «πάλευε μέσα του με την απόφαση να εγκαταλείψει την τρέχουσα δουλειά του ως κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, προκειμένου να διεκδικήσει την αντιπροεδρία». Δεν βρήκε ιδιαιτέρως ευήκοα ώτα, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ των New York Times. Εξάλλου, στη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, την οποία κυβερνά, τα λόγια του, υποδεχόμενος την προεκλογική συγκέντρωση των Δημοκρατικών, ήταν: «Σ’ αγαπώ, Φιλαδέλφεια. Και ξέρεις τι άλλο αγαπώ; Να είμαι ο κυβερνήτης σου».
Από την άλλη, ο κουλ Τιμ Ουόλτς δεν απάντησε στην πρώτη κλήση της Κάμαλα Χάρις διότι ήταν από απόρρητο αριθμό, ενώ στη δεύτερη κλήση άκουσε το χαρμόσυνο άγγελμα της επιλογής του.
Ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ
Η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, στο συνέδριο της περασμένης Τρίτης, είπε ότι αναζητούσε από την πρώτη στιγμή «έναν μαχητή για τη μεσαία τάξη. Εναν πατριώτη που πιστεύει, όπως κι εγώ, στις υψηλές προσδοκίες από την Αμερική. Προσδοκίες ελευθερίας, ευκαιριών και δικαιοσύνης, όχι μόνο για ορισμένους, αλλά για όλους. Λοιπόν, Πενσιλβάνια, είμαι εδώ σήμερα γιατί βρήκα έναν τέτοιο ηγέτη, τον κυβερνήτη Τιμ Ουόλτς της μεγάλης πολιτείας της Μινεσότα».
Τα λόγια του κυβερνήτη της Μινεσότα κατά την αντιφώνησή του ήταν σαφή και ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ του Τιμ Ουόλτς και, ασφαλώς, της Κάμαλα Χάρις: «Εχουμε 91 ημέρες. Θεέ μου, εύκολο είναι. Θα κοιμηθούμε όταν πεθάνουμε».
Δύο πιθανά ρεκόρ
Αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, τα ρεκόρ θα είναι δύο· ένα άμεσο και ένα εξ αντανακλάσεως.
Η Κάμαλα Χάρις θα καταστεί η πρώτη γυναίκα –και μαύρη– πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και η αντικυβερνήτης της Μινεσότα Πέγκι Φλάναγκαν θα γίνει η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς θα διαδεχθεί τον Τιμ Ουόλτς στην πολιτεία.