Η Κάμαλα Χάρις δεν συμφώνησε να συζητήσει την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ στη διάρκεια μιας συζήτησης με ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων που ωθούν για αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον σύμμαχό τους σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα συνεργάτης της.
Η πολιτική ομάδα Uncommitted National Movement δήλωσε αργά χθες Τετάρτη πως η Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024, «μοιράστηκε τη συμπαράστασή της και εξέφρασε ανοικτή στάση για μια συνάντηση με τους ηγέτες της Uncommitted για να συζητήσουν ένα εμπάργκο όπλων» στη διάρκεια της επικοινωνίας που είχαν κατά την προεκλογική εκστρατεία της στο Ντιτρόιτ, είπε ο συνεργάτης.
Ο συνεργάτης, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η Χάρις δεν εξέφρασε προθυμία να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο όπλων. Ομως εκπρόσωπος του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας της δήλωσε πως η αντιπρόεδρος είπε σε μέλη της μουσουλμανικής και της παλαιστινιακής κοινότητας πως θα συνεχίσει να συζητά μαζί τους για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, που σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους έχει σκοτώσει σχεδόν 40.000 ανθρώπους.
«@VP [Η αντιπρόεδρος] ήταν σαφής: θα διασφαλίζει πάντοτε ότι το Ισραήλ μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στο Ιράν και σε υποστηριζόμενες από το Ιράν τρομοκρατικές ομάδες. Δεν υποστηρίζει ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των αμάχων στη Γάζα και την υποστήριξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε ο εθνικός σύμβουλος ασφαλείας, Φιλ Γκόρντον, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X.
Δύο από τους ιδρυτές της ομάδας Uncommitted, η Λάιλα Ελαμπεντ και ο Αμπάς Αλάουιεχ, δήλωσαν πως μίλησαν για λίγο με τη Χάρις και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της Τιμ Γουόλτς, κυβερνήτη της Μινεσότα, σχετικά με τις ανησυχίες τους όσον αφορά την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ ενώ διεξάγει τον πόλεμό του στη Γάζα.
Ο Αλάουιεχ δήλωσε σήμερα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ελαμπεντ ζήτησαν συγκεκριμένα μια συνάντηση για να συζητήσουν το αίτημα για ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, «και στις δύο περιπτώσεις, η αντιπρόεδρος Χάρις εξέφρασε μια ανοικτή στάση για τη συνέχεια».
Είπε πως έχει ενθαρρυνθεί από τις επαφές του με το γραφείο της Χάρις και πως «ελπίζουμε πως οι συνεχιζόμενες συζητήσεις θα εξακολουθήσουν να είναι αποδοτικές».