ΝΑΜΠΛΟΥΣ. Σε σπάνια αυστηρή καταδίκη της φονικής βίας Εβραίων εποίκων με θύμα Παλαιστίνιο κάτοικο της Δυτικής Οχθης τη νύχτα της Πέμπτης προχώρησε η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου στο Ισραήλ. Ομάδα Εβραίων εποίκων εισέβαλε στο χωριό Τζιτ της βόρειας κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και κοντά στην πόλη Ναμπλούς, για να σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο και να τραυματίσει σοβαρά άλλους.
Κάτοικοι του παλαιστινιακού χωριού ανέφεραν ότι εκατοντάδες μασκοφόροι έποικοι εισέβαλαν στο χωριό, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων, πυρπόλησαν κατοικίες, αυτοκίνητα και κατέστρεψαν δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων, δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού έφθασαν επιτόπου δύο ώρες μετά την εισβολή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο νεκρός Παλαιστίνιος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του τη στιγμή της επίθεσης, ενώ δέχθηκε βόμβα μολότοφ και δεν πρόλαβε να βγει από το όχημα, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε χθες ότι αντιμετωπίζει τις ταραχές αυτές με μεγάλη σοβαρότητα και ότι Ισραηλινοί οι οποίοι διαπράττουν παρανομίες θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. «Μόνο ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν την τρομοκρατία. Κανείς άλλος», είπε ο πρωθυπουργός.
Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, κάνοντας λόγο για «πογκρόμ». Ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τόνισε ότι οι έποικοι επιτέθηκαν σε «αθώους ανθρώπους», για να προσθέσει ότι «οι δράστες δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες της κοινωνίας των εποίκων». Οργανώσεις υπέρ των παλαιστινιακών δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι συλλήψεις εποίκων για πράξεις βίας εναντίον Παλαιστινίων είναι πολύ σπάνιες. Η εφημερίδα «Χααρέτζ» ανέφερε το 2022 ότι βάσει στατιστικών της αστυνομίας, διώξεις ασκήθηκαν σε μόλις 3,8% των περιστατικών βίας από μέρους εποίκων, με τις περισσότερες παραπομπές να καταλήγουν σε αθωωτικές αποφάσεις.
Πρόοδος στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ντόχα για ειρήνη στη Γάζα, με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν ότι η πρόταση της Ουάσιγκτον «συμπληρώνει τα κενά».
Αγνωστο παραμένει τι ώθησε την ισραηλινή πολιτική ηγεσία να καταδικάσει την επίθεση στο Τζιτ. Τον Απρίλιο, επίθεση εποίκων στο χωριό Αλ Μουγκαγίρ δεν απασχόλησε τις Αρχές ούτε και τον ισραηλινό Τύπο. Η επίθεση στο Τζιτ συμπίπτει, όμως, με την όξυνση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, που έχει εισέλθει στον 10ο μήνα του.
Την επίθεση των εποίκων καταδίκασε χθες η Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ Τζακ Λιου να επικρίνει την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών και να δηλώνει «αποτροπιασμό» για την επίθεση. Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου αναφέρει: «Οι ισραηλινές αρχές οφείλουν να λάβουν μέτρα για την προστασία όλων των κοινοτήτων και την τιμωρία πράξεων βίας». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ και ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιτ Λάμι, που επισκέπτονται το Ισραήλ, καταδίκασαν την επίθεση των εποίκων στη Δυτική Οχθη.
Την ενέργεια καταδίκασε ακόμη και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών και φανατικός υπέρμαχος της επέκτασης των εποικισμών, Μπεζαλέλ Σμοτρίχ: «Οικοδομούμε και επεκτείνουμε τους εποικισμούς με νόμιμο και εγκεκριμένο τρόπο. Απορρίπτω κάθε έκφανση αναρχικής εγκληματικής βίας, η οποία τίποτα δεν έχει να κάνει με την αγάπη στην πατρίδα και τον πόθο εποικισμού της».
Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι συνέλαβε έναν Ισραηλινό πολίτη για την επίθεση στο παλαιστινιακό χωριό. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας Σιν Μπετ συνεργάζεται με τον στρατό προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι υπόλοιποι δράστες.
Στο μεταξύ, πρόοδος σημειώθηκε στον χθεσινό δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ντόχα για ειρήνη στη Γάζα, με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε χθες η Ουάσιγκτον «συμπληρώνει τα κενά» που έλειπαν για την ταχεία υιοθέτησή της. Οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια, με απελευθέρωση ομήρων, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές θα καταστεί εφικτή μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο Μπάιντεν της 31ης Μαΐου. Η Χαμάς, όμως, έχει απορρίψει το ισραηλινό αίτημα για συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία στη Γάζα και για τη δημιουργία γραμμής ισραηλινού στρατιωτικού ελέγχου, η οποία θα τέμνει τη Λωρίδα κάθετα και θα επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη ισραηλινών τεθωρακισμένων.