Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν πως είναι βέβαιοι ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση χάκερ στην προεκλογική εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «θρασύδειλης και ευρύτερης προσπάθειας της Τεχεράνης» να παρέμβει στην αμερικανική πολιτική και ενδεχομένως να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Δήλωσαν επίσης ότι ανάλογες επιθέσεις έχουν δεχθεί και οι εκστρατείες του Τζο Μπάιντεν αρχικά και της Κάμαλα Χάρις, αφότου ανακοινώθηκε ότι θα είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, απέδωσε ευθύνες στο Ιράν την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις, σημειώνοντας πάντως ότι η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν σαφώς μεγαλύτερη και περισσότερο εξαλιγμένη τεχνολογία, παραμένουν οι δυνάμεις που προκαλούν περισσότερη ανησυχία.
Η κυβερνοπειρατεία και παρόμοιες διαδικτυακές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχοι, έχουν σκοπό να σπείρουν διχόνοια, να εκμεταλλευτούν διχασμούς εντός της αμερικανικής κοινωνίας και πιθανώς να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι το Ιράν θεωρεί ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικές όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στη δική του εθνική ασφάλεια».
«Επιθετική ιρανική δραστηριότητα»
Σύμφωνα με το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και Κυβερνοασφάλειας του FBI, «παρατηρήσαμε ολοένα και πιο επιθετική ιρανική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα επιχειρήσεις επιρροής που στοχεύουν το αμερικανικό κοινό και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν προεδρικές εκστρατείες».
Τουλάχιστον τρία στελέχη της εκστρατείας Μπάιντεν-Χάρις έγιναν στόχος ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing), αλλά οι ερευνητές δεν έχουν αποκαλύψει στοιχεία ότι η απόπειρα ήταν επιτυχής, ανέφερε το Associated Press την περασμένη εβδομάδα. «Τέτοιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των κλοπών και των αποκαλύψεων, έχουν σκοπό να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι νέα. Το Ιράν και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις τακτικές όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτού και των προηγούμενων ομοσπονδιακών εκλογών, αλλά και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του FBI.
Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο γι’ αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις, ούτε περιέγραψαν τη φύση οποιασδήποτε πληροφορίας που μπορεί να έχει κλαπεί από την εκστρατεία Τραμπ. Ωστόσο οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν πεπεισμένη ότι «οι Ιρανοί, μέσω της κοινωνικής μηχανικής και άλλων προσπαθειών, επιδίωξαν πρόσβαση σε άτομα με άμεση πρόσβαση στις προεδρικές εκστρατείες και των δύο πολιτικών κομμάτων».
Διαψεύδει το Ιράν
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του FBI, η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους και στερούμενους κάθε θέσης».
Υποστήριξε ότι η Τεχεράνη δεν είχε ούτε κίνητρο ούτε πρόθεση να παρέμβει στις εκλογές και προκάλεσε τις ΗΠΑ να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία. Όπως είπε η αποστολή του Ιράν, εάν οι ΗΠΑ δώσουν αυτά τα στοιχεία, «θα απαντήσουμε αναλόγως».
Η δήλωση του FBI, που κατηγορεί το Ιράν για προσπάθεια παρέμβασεις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια περίοδο που έχει κορυφωθεί η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη και ενώ είναι σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια για να σταματήσει ή να περιοριστεί το πιθανό πλήγμα του Ιράν στο Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Ο κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι ορατός, καθώς σε ισραηλινό χτύπημα τον Ιούλιο στη νότια Βηρυτό σκοτώθηκε ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα αντεπιτεθεί για να εκδικηθεί τον θάνατό του.
Πηγή: Associated Press