Ιαπωνία: Μπαράζ επιθέσεων σε λουόμενους από «μοναχικό δελφίνι που ψάχνει ταίρι»

Ιαπωνία: Μπαράζ επιθέσεων σε λουόμενους από «μοναχικό δελφίνι που ψάχνει ταίρι»

Το συγκεκριμένο ρινοδέλφινο πιστεύεται πως βρίσκεται πίσω από 18 επιθέσεις κοντά στην πόλη Μιχάμα. 

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μοναχικό και πιθανώς σε αναζήτηση ερωτικού συντρόφου δελφίνι πιστεύεται πως ευθύνεται για σειρά επιθέσεων κατά λουόμενων, σε παραλιακή πόλη της Ιαπωνίας. 

Συγκεκριμένα, το ρινοδέλφινο πιστεύεται πως βρίσκεται πίσω από 18 επιθέσεις κοντά στην πόλη Μιχάμα. 

Φέτος, ένα παιδί δημοτικού τραυματίστηκε σοβαρότερα, κάνοντας είκοσι ράμματα στο χέρι του, ενώ και πέρυσι οι επιθέσεις του είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό έξι ανθρώπων, εκ των οποίων ένας με σπασμένα πλευρά. 

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες πως τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν όχι μόνο «να δαγκώσουν με τα αιχμηρά τους δόντια και να προκαλέσουν αιμορραγία, αλλά και να σύρουν κάποιον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του». 

Φιλικά και επικίνδυνα

Παρά τη φήμη τους ως εξόχως φιλικά, τα δελφίνια μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα, έως φονικά στις επιθέσεις τους. Το 1994, στη Βραζιλία, ένα δελφίνι επιτέθηκε σε δύο κολυμβητές που προσπάθησαν να ανέβουν στη ράχη του, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο. Το ίδιο δελφίνι πιστεύεται πως είχε τραυματίσει τουλάχιστον άλλους 22 ανθρώπους προηγουμένως. 

Σύμφωνα με τον Τανταμίτσι Μορισάκα, καθηγητή κητωδών στο πανεπιστήμιο Μίε της Ιαπωνίας, το ραχιαίο πτερύγιο ενός δελφινιού που εντοπίστηκε να δαγκώνει τα δάχτυλα ενός άνδρα σε μια παραλία κοντά στη Μιχάμα, ταιριάζει με εκείνο ενός δελφινιού μήκους 2,5 μέτρων που είχε θεαθεί πέρυσι στις ακτές της επαρχίας Φουκούι.

Σημειώνεται πως το ραχιαίο πτερύγιο είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα ενός δελφινιού, καθώς το καθένα έχει χαρακτηριστικές εγκοπές, κορυφογραμμές και χρωματισμό.

«Είναι θεμιτό να εικάζουμε πως πρόκειται για το ίδιο άτομο, καθώς τα τραύματα στο ραχιαίο πτερύγιο είναι παρόμοια με εκείνα στα δελφίνια που είχαν θεαθεί ανοιχτά των ακτών πέρυσι. Και είναι σπάνιο για δελφίνια που συνήθως κινούνται σε ομάδες, να είναι μοναχικά για τόσο καιρό» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα αρσενικά ρινοδέλφινα επικοινωνούν «παίζοντας και δαγκώνοντας το ένα το άλλο». «Δεν προσπαθούν να τραυματίσουν ανθρώπους, απλώς χρησιμοποιούν τον τρόπο των δελφινιών για την επικοινωνία τους με τους ανθρώπους» εξηγεί. 

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις οφείλονται στο ορμέμφυτο, πλην ανικανοποίητο στο συγκεκριμένο δελφίνι, σεξουαλικό ένστικτο

«Τα ρινοδέλφινα είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και αυτή η κοινωνικότητα μπορεί να εκφραστεί με πολύ σωματικούς τρόπους. Όπως και στους ανθρώπους και σε άλλα κοινωνικά ζώα, οι ορμονικές μεταβολές, η σεξουαλική ματαίωση ή η επιθυμία κυριαρχίας μπορούν να οδηγήσουν το δελφίνι σε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται. Δεδομένου ότι είναι τόσο δυνατά ζώα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς στους ανθρώπους» λέει ο δρ Σάιμον Άλεν, βιολόγος και επικεφαλής επιστήμονες στο πρότζεκτ Shark Bay Dolphin Research. 

Ο ίδιος προσθέτει πως το δελφίνι μπορεί να έχει «εξοστρακιστεί από το κοπάδι του και αναζητά άλλη συντροφιά». 

Σύμφωνα με τον δρα Ματίας Χόφμαν-Κουντ, ειδικό θαλάσσιων θηλαστικών στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, το δελφίνι ίσως συμπεριφέρεται έτσι για λόγους άμυνας

«Τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με την εμπειρία μου, πρόκειται περισσότερο για αμυντική συμπεριφορά όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν υπερβολικά κοντά τους και αυτά δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν», είπε, αναφερόμενος σε αναφορές ανθρώπων που προσπαθούν να καβαλήσουν τα ζώα ή να βάλουν τα δάχτυλά τους στους φυσητήρες τους. 

Καθώς «έχουν καλή μνήμη, παρόμοια με εκείνη των ελεφάντων που θα θυμηθούν ποιος τους κακοποίησε στο παρελθόν», το δελφίνι ενδέχεται να είχε ζήσει μια άσχημη εμπειρία με άνθρωπο στο παρελθόν, προβάλλοντάς τη πλέον στη σχέση του με άλλους ανθρώπους, εξηγεί ο Χόφμαν-Κουντ.

Πηγή: BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT