Δικαστήριο στη Σεβίλλη αποφάσισε ότι ο δήμος της πόλης θα μπορεί να κόβει το νερό στα παράνομα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή κατοικίες και διαμερίσματα τα οποία νοικιάζονται σε τουρίστες χωρίς να έχουν τη σχετική άδεια.
Στη Σεβίλλη της Ισπανίας, έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι τα παράνομα τουριστικά καταλύματα φτάνουν τις 5.000, ενώ νόμιμα, με τις σχετικές άδειες λειτουργούν περίπου 10.000. Το τελευταίο χρόνο, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων, ο δήμος της πόλης έκοψε το νερό σε έξι από αυτά και τρεις από τους ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο δήμος έχει το δικαίωμα να κόβει το νερό όταν οι κατοικίες δεν χρησιμοποιούνται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους ή νόμιμους ενοικιαστές τους. Η υδροδότηση στις κατοικίες αυτές, επισημαίνει, θα επανέρχεται με ευθύνη του δήμου, όταν αυτά θα χρησιμοποιούνται με νόμιμο τρόπο.
Η Σεβίλλη, όπως και πολλές άλλες τουριστικές πόλεις στην Ισπανία, αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης για τους μόνιμους κατοίκους της. Από το τέλος της πανδημίας Covid-19 και μετά υποδέχεται περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν στο ιστορικό κέντρο. Πολλά από αυτά τα καταλύματα ανήκουν σε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν τις έδρες τους στο εξωτερικό και ο δήμος της πόλης δεν μπορεί να τις ελέγξει.
Άλλες πόλεις της Ισπανίας, με ανάλογα προβλήματα, όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Βαλένθια, επίσης αντιμέτωπες με τον υπερτουρισμό, είναι διστακτικές να λάβουν τόσο δραστικά μέτρα όσο η Σεβίλλη, ωστόσο δέχονται μεγάλες πιέσεις από τους κατοίκους τους να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης στέγης για τους Ισπανούς πολίτες.
Μεγάλες διαδηλώσεις για το ζήτημα αυτό γίνονται σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων τα Κανάρια Νησιά, η Γρανάδα, η Μάλαγα και η Βαρκελώνη.
Στη Βαλένθια έχει επιβληθεί όριο νέων αδειών για τουριστικά καταλύματα και ο δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα κυνηγήσει τα παράνομα. Στην πρωτεύουσα Μαδρίτη εκτιμάται ότι τα καταλύματα που διαχειρίζονται οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνουν (νόμιμα και παράνομα) τις 25.000.
Πηγή: The Guardian