Ρεκόρ εσόδων για την αμυντική βιομηχανία

Ρεκόρ εσόδων για την αμυντική βιομηχανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εσοδα-ρεκόρ αναμένεται να εξασφαλίσουν τα επόμενα τρία χρόνια οι μεγαλύτερες εταιρείες όπλων, καθώς θα επωφεληθούν από την κατακόρυφη αύξηση των κρατικών συμβολαίων για νέα οπλικά συστήματα εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εσοδα-ρεκόρ αναμένεται να εξασφαλίσουν τα επόμενα τρία χρόνια οι μεγαλύτερες εταιρείες όπλων, καθώς θα επωφεληθούν από την κατακόρυφη αύξηση των κρατικών συμβολαίων για νέα οπλικά συστήματα εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής. Οι 15 μεγαλύτεροι κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων αναμένεται να εισπράξουν 52 δισ. δολάρια το 2026, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύουν οι Financial Times. Οι πέντε μεγαλύτεροι Αμερικανοί κατασκευαστές πρόκειται να εισπράξουν 26 δισ. μέχρι το τέλος του 2026. Από τη μελέτη εξαιρέθηκε η Boeing, δεδομένων των πρόσφατων προβλημάτων της εταιρείας και της έμφασής της στην πολιτική αεροπορία.

Στην Ευρώπη, οι BAE Systems, Rheinmetall και η σουηδική Saab, οι οποίες επωφελήθηκαν από παραγγελίες πυρομαχικών και πυραύλων, αναμένεται να δουν το ενεργητικό τους να αυξάνεται περισσότερο από 40%. Στις ΗΠΑ, τα πρόσφατα νομοσχέδια βοήθειας προς την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ δέσμευσαν σχεδόν 13 δισ. δολάρια για παραγωγή οπλικών συστημάτων από τους πέντε μεγαλύτερους αμερικανικούς αμυντικούς ομίλους: Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing και General Dynamics και τους προμηθευτές τους.

Στη Βρετανία, το υπουργείο Αμυνας δέσμευσε 7,6 δισ. στερλίνες για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Οι δαπάνες αυτές, με τη σειρά τους, έχουν εκτοξεύσει τις παραγγελίες σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων να καταγράφουν ρεκόρ.

Οι 15 μεγαλύτεροι κατασκευαστές αναμένεται να εισπράξουν 52 δισ. δολάρια το 2026, χάρη στην εκτόξευση παραγγελιών.

«Το ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου για την αμυντική βιομηχανία είναι: Τι θα κάνουν με τόσα κεφάλαια επιχειρήσεις που δεν αρέσκονται να διατηρούν πολύ μετρητό στους ισολογισμούς τους; Τα γενναιόδωρα μερίσματα και η εξαγορά μετοχών είναι μία λύση», λέει ο αναλυτής Ρόμπερτ Στάλαρντ.

Η γενναιοδωρία αυτή, όμως, προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ μελών της νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ, οι οποίοι διατείνονται ότι οι εταιρείες του κλάδου της άμυνας αποφεύγουν να επενδύουν σε νέες παραγωγικές μονάδες. Στελέχη των επιχειρήσεων αυτών επιμένουν πως ενισχύουν τις επενδύσεις, ανταμείβοντας παράλληλα τους επενδυτές.

«Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα είναι το επόμενο στάδιο στον επιχειρηματικό αυτό κύκλο. Δεδομένης της κυκλικής φύσης της συγκεκριμένης βιομηχανίας, θα χρειασθεί λίγος χρόνος προτού επιτευχθεί ο επιθυμητός παραγωγικός όγκος και το χρήμα να αρχίσει να ρέει. Η τεράστια ανάπτυξη του τομέα θα ενισχύσει νομοτελειακά την κερδοφορία», σχολιάζει ο αναλυτής Νικ Κάνιγχαμ.

Πηγή: REUTERS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT