Ουκρανικά πλήγματα στην «καρδιά» της Ρωσίας; Ποιοι στη Δύση λένε «ναι» και ποιοι «όχι»

Ουκρανικά πλήγματα στην «καρδιά» της Ρωσίας; Ποιοι στη Δύση λένε «ναι» και ποιοι «όχι»

Το Kίεβο ζητά το πράσινο φως προκειμένου να χτυπήσει με τους δυτικούς πυραύλους στόχους βαθιά εντός των ρωσικών συνόρων. Γιατί διαφωνούν Ουάσιγκτον και Βερολίνο; Πώς σκέφτονται Γάλλοι και Βρετανοί;

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούν, άραγε, οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν πλήγματα βαθιά εντός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας; Και ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μπορούν πια να κάνουν κάτι τέτοιο χάρη στη στρατιωτική βοήθεια που έχουν λάβει από τη Δύση, θα έπρεπε άραγε να προχωρήσουν σε τέτοιου τύπου κινήσεις ή μήπως όχι;

Δυόμισι χρόνια έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι απόψεις στη Δύση διίστανται, με το συγκεκριμένο θέμα να γεννά διαφωνίες στις τάξεις των νατοϊκών συμμάχων.  

«Το ζήτημα έχει διχάσει τους συμμάχους του Κιέβου: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θέλουν να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήττει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία αντιτίθενται», γράφουν οι Financial Times.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραλάβει από τη Δύση πυραύλους (ATACM από τις ΗΠΑ και Storm Shadow/Scalp από Βρετανία/Γαλλία) το βεληνεκές των οποίων προσεγγίζει τα 300 χιλιόμετρα, πλην όμως δεν έχουν λάβει το πράσινο φως για να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πυραύλους βαθιά εντός των ρωσικών συνόρων. Μέχρι στιγμής, οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει μεν πυρά αλλά μόνο κατά της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε μονομερώς από τη Ρωσία το 2014, και κατά ρωσικών θέσεων κοντά στα ρωσοουκρανικά συνόρα.  

Ουκρανικά πλήγματα στην «καρδιά» της Ρωσίας; Ποιοι στη Δύση λένε «ναι» και ποιοι «όχι»-1
Γαλλοβρετανικός πύραυλος Storm Shadow/Scalp (AP Photo/Lewis Joly)

Με φόντο πια την ουκρανική χερσαία εισβολή στο ρωσικό Κουρσκ που ξεκίνησε στις 06 Αυγούστου και συνεχίζεται, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί τώρα από τους Δυτικούς να δώσουν το πράσινο φως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ουκρανικά πλήγματα κατά ρωσικών βάσεων μακριά από τα σύνορα.

Ο Ζελένσκι έχει θέσει πια ως κορυφαία διπλωματική προτεραιότητα της Ουκρανίας την ανάγκη να πειστούν η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες να επιτρέψουν στις δυνάμεις του Κιέβου να χτυπήσουν αεροπορικές βάσεις και άλλους στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, με το αιτιολογικό ότι από τις εν λόγω βάσεις οι Ρώσοι εξαπολύουν πλήγματα κατά της Ουκρανίας.

«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλοι εταίροι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τον τρόμο», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ουκρανικά πλήγματα στην «καρδιά» της Ρωσίας; Ποιοι στη Δύση λένε «ναι» και ποιοι «όχι»-2
Γερμανικός πύραυλος Taurus (South Korea Defense Ministry via AP, File)

Η ουκρανική ηγεσία έχει ζητήσει από τους Γερμανούς να της στείλουν πυραύλους Taurus, το βεληνεκές των οποίων αγγίζει τα 500 χλμ.,. αλλά το Βερολίνο μέχρι στιγμής αρνείται.

Η Ουκρανία θέλει, επιπλέον, να αρχίσει να χρησιμοποιεί και τα F-16 τα οποία έχει αρχίσει να παραλαμβάνει από τη Δανία και την Ολλανδία -και προσεχώς από τη Νορβηγία και το Βέλγιο– για βομβαρδισμούς στόχων εντός της Ρωσίας.

Τα «θέλω» των Ουκρανών

Ουκρανικά πλήγματα στην «καρδιά» της Ρωσίας; Ποιοι στη Δύση λένε «ναι» και ποιοι «όχι»-3
(Sgt. 1st Class Andrew Dickson/U.S. Army via AP)

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι, πραγματοποιώντας πλήγματα βαθιά εντός των ρωσικών συνόρων, οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορέσουν να «υπερασπιστούν την Ουκρανία από τους ρωσικούς πυραύλους και τις κατευθυνόμενες βόμβες, να αποτρέψουν τη μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων και να αντιμετωπίσουν την πίεση στις βασικές γραμμές του μετώπου».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ήδη σημειώσει κάποιες στρατιωτικές επιτυχίες χτυπώντας ρωσικά αεροδρόμια, αποθήκες όπλων, αποθήκες καυσίμων και συγκροτήματα αεράμυνας με drones η εμβέλεια των οποίων αγγίζει τα 1.000 χλμ.

Ωστόσο, οι δυτικοί πύραυλοι είναι πιο γρήγοροι, πιο ακριβείς και πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα drones.

Γιατί διστάζουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο

Η διοίκηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανησυχούν για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς έντασης εάν δυτικά όπλα χτυπήσουν την ίδια τη Ρωσία.

Το Κίεβο και κάποιοι από τους υποστηρικτές τους επιχειρούν να αντικρούσουν τις ανησυχίες Γερμανών και Αμερικανών, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές απειλές περί κλιμάκωσης έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό παρά τις κλιμακούμενες παραδόσεις δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους FT, η βρετανική κυβέρνηση πιέζει εδώ και μήνες την Ουάσιγκτον να δώσει το πράσινο φως για επιθέσεις με πυραύλους Storm Shadow κατά στόχων εντός των ρωσικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι οι Storm Shadow έχουν βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων και ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους Ουκρανούς κατά ρωσικών πλοίων και ναυτικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας στην Κριμαία. Από εκεί και πέρα ωστόσο, η περαιτέρω επισημοποίηση της χρήσης τους κατά ρωσικών στόχων θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη και των Αμερικανών (αν και δεν μιλάμε για αμερικανικής κατασκευής όπλο). Πολλά από τα πυραυλικές επιθέσεις εκ μέρους των Ουκρανών πραγματοποιούνται, άλλωστε, με βάση αμερικανικές πληροφορίες.

«Θα έπρεπε να επιτρέψουμε (σ.σ. στους Ουκρανούς) να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες […] από όπου δέχεται επιθέσεις η Ουκρανία», είχε δηλώσει, σε ανάλογο πνεύμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Μάιο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πυραύλους ακριβείας Himars με βεληνεκές περίπου 40 χλμ., και δυτικά τεθωρακισμένα κατά τη χερσαία εισβολή τους στο Κουρσκ.

Τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στο μέλλον; Οι FT εκτιμούν πάντως ότι είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσουν νέα ουκρανικά πλήγματα βαθύτερα εντός των ρωσικών συνόρων…

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT