ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Διχασμένη εμφανίστηκε εκ νέου η Ε.Ε. σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, για επιβολή κυρώσεων έναντι δύο ισραηλινών υπουργών, με εμφανή στόχο τη σκλήρυνση της στάσης της Ενωσης έναντι του πολέμου στη Γάζα.
Προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες ο Ζοσέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ανέλαβε την εν λόγω πρωτοβουλία. «Κίνησα τη διαδικασία να ζητήσω από τα κράτη-μέλη, εάν θέλουν και το θεωρούν σκόπιμο, να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων κάποιοι Ισραηλινοί υπουργοί, που έχουν υποκινήσει μηνύματα μίσους», ανέφερε.
Αν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απέφυγε να κατονομάσει χθες τους Ισραηλινούς υπουργούς, ωστόσο σε αναρτήσεις του στο X έχει καταδικάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, που ανήκουν στην ακροδεξιά υπερεθνικιστική πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Ο Μπεν-Γκβιρ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, όταν σε πρόσφατη επίσκεψή του στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ κάλεσε για προσευχή, κατά παράβαση της αρχής που ακολουθεί έως σήμερα το Ισραήλ, ενώ πρότεινε τη δημιουργία συναγωγής. Ο Σμότριτς εισηγήθηκε αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Χαμάς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δικαιολογείται ηθικά. Και οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν την παράνομη πολιτική επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Στο «στόχαστρο» του Μπορέλ βρίσκονται άλλωστε και εποικιστικές οργανώσεις. Πάντως, λόγω του άτυπου χαρακτήρα της χθεσινής συνόδου στις Βρυξέλλες, δεν ελήφθη καμία απόφαση, που ούτως ή άλλως απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη. «Θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία λήψης αποφάσεων για το ζήτημα», διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Η Ιρλανδία –που πρόσφατα αναγνώρισε επισήμως το παλαιστινιακό κράτος– είναι η μόνη χώρα που στήριξε δημοσίως την πρόταση για κυρώσεις, με τον ΥΠΕΞ Μίχολ Μάρτιν να επισημαίνει ότι «θα υποστηρίξουμε την εισήγηση του Ζοσέπ Μπορέλ». Ωστόσο, ο Ιταλός ομόλογός του Αντόνιο Ταγιάνι απέρριψε την πρόταση ως «μη ρεαλιστική» και «αντιπαραγωγική», ενώ την ίδια ακριβώς στάση κράτησε και ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πίτερ Σιγιάρτο.