Ο 56χρονος Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης στην πολιτεία της Καλιφόρνιας από το 2019 και έπειτα, θα έχει στο γραφείο του το προσεχές διάστημα, προς υπογραφή, ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ρυθμίσει τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Γνωστό και ως «SB 1047», το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη περάσει από την πολιτειακή Βουλή, αναμένεται τώρα να περάσει και από την πολιτειακή Γερουσία, προτού καταλήξει στο γραφείο του κυβερνήτη προς υπογραφή. Σημειώνεται ότι την πλειοψηφία στα εν λόγω σώματα στην Καλιφόρνια την έχουν οι Δημοκρατικοί, από το κόμμα των οποίων προέρχεται και ο ίδιος ο Νιούσομ.
Ο,τι γίνεται στην Καλιφόρνια, δεν μένει στην Καλιφόρνια
Γιατί έχει σημασία, όμως, τι θα γίνει στην Καλιφόρνια; Η Καλιφόρνια δεν είναι μια οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία. Αντιθέτως, εκεί έχουν την έδρα τους πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι συντάκτες του αμερικανικού Vox. «…και αυτό που συμβαίνει εκεί (σ.σ. στην Καλιφόρνια) είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Αμερικανοί νομοθέτες καθυστερούν τη διαδικασία ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Ως εκ τούτου, ανάμεσα στους δισταγμούς της Ουάσιγκτον και τις επικείμενες (σ.σ. προεδρικές) εκλογές, εναπόκειται στις πολιτείες να περάσουν νέους νόμους. Το νομοσχέδιο της Καλιφόρνιας, εάν ο Νιούσομ του δώσει το πράσινο φως, θα ήταν ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του παζλ το οποίο θα καθόριζε την κατεύθυνση των ΗΠΑ ευρύτερα.»
Τι περιλαμβάνεται, όμως, σε αυτό το νομοσχέδιο; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτός ο νόμος θα υποχρέωνε τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να ξοδέψουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με στόχο την ανάπτυξη μοντέλων/σχεδίων ασφαλείας. Παράλληλα, θα προστάτευε ως πληροφοριοδότες όσους έχουν εμπιστευτικές πληροφορίες αναφορικά με όσα ενδεχομένως κακόβουλα ή επικίνδυνα μπορεί να συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές θύρες των εργαστηρίων όπου αναπτύσσονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, το εν λόγω νομοσχέδιο θα καθιστούσε τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης υπόλογες για τις όποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσουν τα μοντέλα τους.
«Το SB 1047 βασίζεται στην ιδέα ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί στο κοντινό μέλλον να είναι εξαιρετικά ισχυρά και, ως εκ τούτου, επικίνδυνα και ότι για, αυτούς τους λόγους, απαιτείται ένας βαθμός επίβλεψής τους.»
Ωστόσο, στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα επιστήμονες, επιχειρηματίες και επενδυτές οι οποίοι διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι αυτή θέτει «εμπόδια στην καινοτομία».
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο διαφορετικών προσεγγίσεων, το εν λόγω νομοσχέδιο αποκτά όμως παράλληλα και συμβολικό χαρακτήρα. «Παίρνει στα σοβαρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ή όχι; Το κείμενο του νομοσχεδίου μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά στο βαθμό που αυτό υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς που υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, οι επιπτώσεις του είναι μεγάλες.»
Σημειώνεται, πάντως, ότι κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνητής νοημοσύνης (OpenAI κ.ά.) έχουν ήδη πάρει ανοιχτά θέση ενάντια στο νομοσχέδιο της Καλιφόρνιας, θέτοντας σε κίνηση τους δικούς τους μηχανισμούς λόμπινγκ. Θα καταφέρει, άραγε, ο Γκάβιν Νιούσομ να μην υποκύψει στις πιέσεις των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας;
Με πληροφορίες από Vox