Ρεκόρ δυσαρέσκειας στις χώρες του ΟΟΣΑ λόγω στεγαστικής κρίσης

Ρεκόρ δυσαρέσκειας στις χώρες του ΟΟΣΑ λόγω στεγαστικής κρίσης

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι δυσαρεστημένοι με τη μη διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup Analytics.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσαρέσκεια για το κόστος στέγασης έχει πια εκτοξευθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι δυσαρεστημένοι με τη μη διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup Analytics που επικαλούνται οι FT.

Η Gallup συγκέντρωσε τις απαντήσεις περισσότερων από 37.000 ανθρώπων από τις 37 χώρες του ΟΟΣΑ και, σύμφωνα με όσα εκείνοι αναφέρουν, η στεγαστική κρίση ξεχωρίζει πια μεταξύ των προβλημάτων που γεννούν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 30 ετών και μεταξύ 30 έως 49.

Περίπου το 44% των άνω των 50 ετών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη στέγαση στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται στο 55% για τους κάτω των 30 ετών και στο 56% για τα άτομα ηλικίας 30 έως 49 ετών.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν συμβάλει στη μείωση των τιμών των ακινήτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η στέγαση παραμένει πιο ακριβή από ό,τι πριν από την πανδημία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τη μη διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών κατοικιών και, όπως αναφέρουν στη σχετική ανάλυσή τους οι FT, αυτή η δυσαρέσκεια πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας το αποτέλεσμα των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Στη Γερμανία, το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξήθηκε φέτος σε νέο υψηλό αγγίζοντας το 46%, ενώ πέρυσι ήταν 42%. Στην Ισπανία από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των δυσαρεστημένων εκτοξεύθηκε φέτος σε 62%.

Στις ΗΠΑ, η μέση τιμή κατοικίας είναι πια κατά σχεδόν 38% υψηλότερη από ό,τι όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τον Ιανουάριο του 2021.

Στην Αγγλία, οι τιμές των κατοικιών είναι πλέον οκταπλάσιες από τον μέσο ετήσιο μισθό, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ενώ και ο αριθμός των νοικοκυριών που ζουν σε προσωρινά καταλύματα έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα ενοίκια, εν τω μεταξύ, έχουν εκτοξευθεί και εκείνα. Κι αυτό, σε μια περίοδο ευρύτερης ανόδου των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα κ.ά.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT