Μιλώντας με ήρεμη και καθαρή φωνή, η 71χρονη Ζιζέλ Πελικό, επιζήσασα της φρικτής υπόθεσης των, οργανωμένων από τον σύζυγό της, βιασμών, κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο της Αβινιόν.
«Είναι ανυπόφορο», είπε. «Eχω τόσο πολλά να πω, που δεν ξέρω πάντα από πού να ξεκινήσω», συνέχισε ακολούθως στο πλαίσιο της κατάθεσής της.
Η γυναίκα ανέφερε στο δικαστήριο ότι ελπίζει πως η κατάθεσή της θα βοηθήσει ώστε να γλιτώσουν άλλες γυναίκες από παρόμοιες δοκιμασίες.
Τόνισε επίσης ότι πίεσε για τη διεξαγωγή της δίκης σε ανοιχτό δικαστήριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς άλλες γυναίκες που δεν αναγνωρίζονται ως θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων.
«Για εμένα όλα καταρρέουν», κατέθεσε για την ημέρα που έμαθε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού. «Βίωσα ένα τσουνάμι στις 2 Νοεμβρίου. Ποια γυναίκα μπορεί να έχει περάσει κάτι τέτοιο; Δεν ξέρω γιατί. Γιατί μου άξιζε αυτό; Ποιος το αξίζει αυτό;» είπε, ενώ σε άλλο σημείο κατέθεσε: «Θυσιάστηκα στον βωμό της ανηθικότητας. Με θεωρούσαν κουρέλι, σαν μια σακούλα σκουπιδιών».
Η αστυνομία «μού έσωσε τη ζωή», είπε επίσης, εξιστορώντας τη στιγμή που τον Νοέμβριο του 2020 οι ερευνητές τής έδειξαν για πρώτη φορά τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια, ναρκωμένη από τον επί 50 χρόνια σύζυγό της, που κινηματογραφούσε τους βιαστές τους οποίους είχε προσκαλέσει διαδικτυακά.
«Δεν είναι σκηνές σεξ, είναι σκηνές βιασμού, υπάρχουν δύο ή τρεις από αυτούς πάνω μου, ενώ είμαι ναρκωμένη», είπε σε άλλο σημείο κατακεραυνώνοντας τους κατηγορουμένους που υποστηρίζουν ότι δεν είχαν πρόθεση βιασμού αφού δεν γνώριζαν ότι το θύμα ήταν ναρκωμένο.
VIDEO: 🇫🇷 Frenchman on trial for recruiting strangers to rape drugged wife
A 71-year-old French retiree has gone on trial on charges of allowing scores of strangers to rape his wife after he drugged her, in a case that has horrified France#AFPVertical pic.twitter.com/hMBVCQifZ0
— AFP News Agency (@AFP) September 5, 2024
Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα στη νότια πόλη της Αβινιόν και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.
Το «αρχείο βιασμών» του συζύγου οδήγησε την αστυνομία στους δράστες
Περισσότερα από δύο χρόνια διήρκεσαν οι έρευνες για τη φρικιαστική υπόθεση, στην οποία ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό νάρκωνε τη σύζυγό του και καλούσε άλλους άνδρες να τη βιάσουν. Κλειδί της υπόθεσης ήταν το «αρχείο βιασμών» που κρατούσε ο βασικός κατηγορούμενος, διότι βοήθησε την αστυνομία να ταυτοποιήσει 54 άνδρες και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη 51 από αυτούς. Από τους άλλους τρεις, ο ένας πέθανε και δύο αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω ανεπαρκών στοιχείων.
Ο 71χρονος κατηγορούμενος αρχειοθετούσε σχολαστικά τις χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με τους βιασμούς της γυναίκας του, την περίοδο 2011-2020, από τους άνδρες που στρατολογούσε στο διαδίκτυο. Εάν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, θα αντιμετωπίσουν ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών.
Οι αστυνομικοί καταμέτρησαν περίπου 200 βιασμούς σε βάρος της 72χρονης σήμερα Ζιζέλ. Τους περισσότερους τους διέπραξε ο σύζυγός της, τους υπόλοιπους 92 άνδρες παντελώς άγνωστοι στην ίδια. Η αστυνομία έπρεπε να τους ταυτοποιήσει, να κατανοήσει όλη την ιστορία πίσω από τη χρόνια σεξουαλική κακοποίηση της γυναίκας και να απαγγελθούν κατηγορίες σε κάθε ύποπτο ξεχωριστά.
Ο φάκελος «κακοποίηση»
Ο αστυνομικός επιθεωρητής Ζερεμί Μπος Πλατιέ, καταθέτοντας στη δίκη, είπε ότι συγκρότησε «μια περιορισμένη ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα. Ανθρώπους αρκετά δυνατούς για να αντικρίσουν τις εικόνες».
Και εξήγησε γιατί ο 71χρονος, άθελά του, διευκόλυνε την έρευνα: είχε αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους χιλιάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που είχε τραβήξει. Ολο το υλικό έφερε λεπτομερείς περιγραφές: σε ένα φάκελο με τον τίτλο «κακοποίηση» είχε καταγράψει το όνομα, την ηλικία, ακόμη και τον αριθμό τηλεφώνου του κάθε άνδρα που πήγε στο σπίτι για να βιάσει τη Ζιζέλ Πελικό, που βρισκόταν σε κατάσταση κώματος από τα ισχυρά φάρμακα. Οι αστυνομικοί μετά έπρεπε να βρουν «τον Κρις τον πυροσβέστη», τον «Κουεντίν», τον «Γκαστόν», τον «Νταβίντ τον Μαύρο» ή ακόμη τον «Ζανλικασιά».
Τα ίχνη των δραστών στο διαδίκτυο
Η ομάδα στη συνέχεια ακολούθησε τα ίχνη που άφησαν οι δράστες στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τον σύζυγο. Η επικοινωνία ξεκινούσε από το διαδίκτυο, στον ιστότοπο γνωριμιών Coco.fr, στη συνέχεια μεταφερόταν σε ένα «ιδιωτικό» chat room, που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο με δικαστική απόφαση επειδή είχε μετατραπεί σε «άντρο αρπακτικών». Τέλος, ο σύζυγος επικοινωνούσε με τους επίδοξους βιαστές μέσω του Skype ή στο τηλέφωνο.
Οι αστυνομικοί κατάρτισαν μια πρώτη λίστα 11 «επαφών» του Ντομινίκ και αναζήτησαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προσώπων αυτών με τη βοήθεια της Microsoft. Το ίδιο έκαναν και με τα τηλέφωνα: από τους τηλεφωνικούς αριθμούς (στους λογαριασμούς του συζύγου) εξέταζαν αν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της κλήσης και των γεγονότων που είχαν καταγραφεί σε κοντινές ημερομηνίες στα βίντεο.
Ο 71χρονος είχε μπλοκάρει επίσης πολλές επαφές στο τηλέφωνό του, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών. «Είναι ασυνήθιστο, είδαμε πολύ μεγάλο αριθμό μπλοκαρισμένων επαφών και σκεφτήκαμε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα σχετίζονταν» με τους βιασμούς, κατέθεσε ο αξιωματικός της αστυνομίας. Για να βρουν τα στοιχεία αυτών των ανδρών, οι αστυνομικοί ζήτησαν τη βοήθεια των τηλεφωνικών εταιρειών.
Αναγνώριση προσώπων μέσω λογισμικού
Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναγνώριση των προσώπων μέσω του λογισμικού που διαθέτει η γαλλική αστυνομία, με την εισαγωγή σε αυτό εικόνων που βρέθηκαν στον υπολογιστή του συζύγου.
Λόγω του μεγάλου πλήθους των υπόπτων, οι συλλήψεις έγιναν σε πέντε φάσεις, από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.
Κάθε φορά, πριν από τους βιασμούς, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εξελισσόταν το ίδιο σενάριο: ο άνδρας που είχε προσκληθεί στο σπίτι έπρεπε να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του σε αρκετή απόσταση, για να μην κινήσει τις υποψίες των γειτόνων. Κάποιοι περίμεναν μέχρι και μία ώρα μέχρι να ναρκωθεί το θύμα τους. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν προηγουμένως κάποια επαφή μαζί της, τόνισε ο αστυνομικός, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ορισμένων που λένε ότι συμμετείχαν σε κάποια «φαντασίωση» του ζεύγους.
Η σύζυγος δεν είχε τις αισθήσεις της και «δεν έκανε καμία κίνηση» στις χιλιάδες εικόνες που βρέθηκαν στην κατοχή του συζύγου της, υπογράμμισε ο Ζερεμί Μπος Πλατιέ. «Δεν θυμάμαι να είπε ούτε μία λέξη, κάποιες φορές ακούγονται αγκομαχητά, ροχαλητά, αλλά καμία καταληπτή λέξη», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από AP, AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ