Βρετανία: Τα πανεπιστήμια ανησυχούν για τον κίνδυνο παρακμής τους

Βρετανία: Τα πανεπιστήμια ανησυχούν για τον κίνδυνο παρακμής τους

Λιγότεροι οι ξένοι φοιτητές, λόγω περιορισμών στην παροχή βίζας, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και ο... πληθωρισμός, έχουν δημιούργησει οικονομικό έλλειμμα στα πανεπιστήμια που φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση των Συντηρητικών στις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους ξένους φοιτητές, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της μετανάστευσης, φαίνεται πως είναι απειλή για το μέλλον των πανεπιστημίων στη Βρετανία.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια, τα οποία επισημαίνουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της μείωσης του αριθμού των ξένων φοιτητών που ζητούν να σπουδάσουν στη Βρετανία.

Σε συνεδρίαση την ένωσης των Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου (UUK), που εκπροσωπεί 141 πανεπιστήμια, η πρόεδρός της, Σάλι Μπράουν μίλησε για «καμπή της ιστορίας των πανεπιστημίων μας».

«Μπορούμε να αφήσουμε το αναγνωρισμένο και ανταγωνιστικό διεθνώς σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσής μας να βυθιστεί στην παρακμή», είπε, «ή μπορούμε να δράσουμε από κοινού και με την κυβέρνηση».

Το έλλειμμα των βρετανικών πανεπιστημίων ανέρχεται σε 1,7 δισ. στερλίνες (2 δισ. ευρώ) για την εκπαίδευση και σε 5 δισ. στερλίνες (5,9 δισ. ευρώ) για την έρευνα, σύμφωνα με τη Σάλι Μπράουν, που τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς συνθήκες του προβλήματος χρηματοδότησης ποικίλλουν, όλοι αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της κρίσης».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της UUK, «η μακροχρόνια μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης αύξησε την πίεση στα πανεπιστήμια ώστε να παρέχουν διδασκαλία και έρευνα διεθνούς επιπέδου με όλο και λιγότερα μέσα», επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η επένδυση και η υποστήριξη της κυβέρνησης.

Αλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου ζήτησαν από την κυβέρνηση να αυξήσει το κόστος εγγραφής στα πανεπιστήμια στο ύψος του πληθωρισμού. Το 2017, το κόστος εγγραφής αυξήθηκε από 9.000 στερλίνες σε 9.250 στερλίνες (10.970 ευρώ) στην Αγγλία. Εκτοτε πάγωσε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο, Σίτιτζ Καπούρ, σήμερα το ποσό αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί μεταξύ 12.000 και 13.000 στερλινών.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια είχαν επίσης πολλά έσοδα από τους φοιτητές του εξωτερικού, οι οποίοι πληρώνουν πολύ περισσότερα. Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, που ήταν στην εξουσία έως τον Ιούλιο, πήρε μέτρα για τις βίζες των ξένων φοιτητών και από τον Ιανουάριο δεν μπορούν πλέον -εκτός εξαιρέσεων- να φέρουν στη Βρετανία τους συγγενείς τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το πρώτο τετράμηνο του 2024, να υποβληθούν 30.000 λιγότερες αιτήσεις για φοιτητική βίζα σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήση στο συνέδριο της UUK, η υπουργός Παιδείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον, παραδέχθηκε ότι τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν «σύνθετα προβλήματα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ανώδυνες ή άμεσες λύσεις, αλλά υπόσχομαι ότι αυτά τα θέματα θα εξεταστούν με την προσοχή που τους αξίζει».

• Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT