Ο υπεύθυνος Δικαιωμάτων του ΟΗΕ βλέπει «κατάφωρη περιφρόνηση» του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ

Ο υπεύθυνος Δικαιωμάτων του ΟΗΕ βλέπει «κατάφωρη περιφρόνηση» του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ

Ο τερματισμός του πολέμου που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στη Γάζα αποτελεί προτεραιότητα, τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο τερματισμός του πολέμου που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στη Γάζα αποτελεί προτεραιότητα και ζήτησε από τις χώρες να δράσουν ενάντια στην «κατάφωρη περιφρόνηση» του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Σχεδόν 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους, από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία σε απάντηση για τις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι.

«Ο τερματισμός του πολέμου και η αποτροπή πλήρους περιφερειακής σύγκρουσης αποτελεί απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα», δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού στη Γενεύη.

«Τα κράτη δεν πρέπει – δεν μπορούν – να αποδέχονται κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ), καθώς και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου, ούτε σε αυτήν ούτε σε άλλη κατάσταση», πρόσθεσε ο Φ. Τουρκ.

«Εχω παραθέσει γνώμη που δημοσίευσε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ τον Ιούλιο όπου η κατοχή του Ισραήλ χαρακτηρίζεται παράνομη και επισημαίνεται ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να «αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά», σημείωσε ακόμη. Το Ισραήλ απέρριψε αυτή τη γνώμη και την χαρακτήρισε μονόπλευρη.

Τα σχόλια του Τουρκ έγιναν σε ομιλία του, ενώ βρίσκεται στο μέσον της τετραετούς θητείας του ως επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατά την οποία περιέγραψε τις τεράστιες προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και κρίση πολιτικής ηγεσίας.

«Σε κάθε περιοχή σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε δυναμικές εξουσίας να παίζουν για να αρπάξουν ή να διατηρήσουν την εξουσία, σε βάρος των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε στην αρχή της συνόδου, διάρκειας πέντε εβδομάδων, κατά την οποία θα συζητηθούν επίσης η παραβίαση των δικαιωμάτων σε Σουδάν, Αφγανιστάν και Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT