Η Κίνα θα εκπαιδεύσει χιλιάδες ξένους αξιωματικούς επιβολής του νόμου ώστε η παγκόσμια τάξη «να εξελιχθεί προς μια πιο δίκαιη, λογική και αποτελεσματική κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός δημόσιας ασφάλειας της χώρας,
«Θα στείλουμε [επίσης] αστυνομικούς συμβούλους σε χώρες που έχουν ανάγκη να διεξάγουν εκπαίδευση για να τις βοηθήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά να βελτιώσουν τις ικανότητές τους επιβολής του νόμου», δήλωσε ο υπουργός Ουάνγκ Σιάοχονγκ σε ετήσιο παγκόσμιο φόρουμ για την ασφάλεια.
Ο κ. Ουάνγκ έκανε την ανακοίνωση στην πόλη Λιανγιουνγκάνγκ, στην ανατολική Κίνα, τη Δευτέρα ενώπιον εκπροσώπων επιβολής του νόμου από 122 χώρες, περιφέρειες και διεθνείς οργανισμούς όπως η Interpol.
Το φόρουμ αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να τοποθετηθεί ως ηγέτης της παγκόσμιας ασφάλειας. Το 2022 ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας (GSI), η οποία επικεντρώνει την Κίνα ως καταλύτη για τη «βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης της ασφάλειας… και την προώθηση της διαρκούς ειρήνης».
Ορισμένες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα πρόσφατα προγράμματα εκπαίδευσης για Αφρικανούς αστυνομικούς εισάγουν αυταρχικές τακτικές τύπου κομμουνιστικού κόμματος και επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των κινεζικών εμπορικών συμφερόντων σε αυτές τις χώρες – που συχνά συνδέονται με το κρατικό πρόγραμμα ξένων επενδύσεων της Κίνας, την πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ενας Δρόμος.
Οι δημόσιες ανακοινώσεις για την ομιλία της Δευτέρας δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τους αξιωματικούς ή τις χώρες που θα λάβουν την εκπαίδευση ή πού θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση.
Το Πεκίνο έχει συνδέσει το GSI με τη διαμεσολάβηση των συμφωνιών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και την ανάπτυξη της ειρηνευτικής του πρότασης για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Θεωρείται από τους αναλυτές ως όχημα για την αναμόρφωση της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Η ιδέα του GSI φαίνεται να περιλαμβάνει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες ασφάλειας και αστυνόμευσης που έγιναν με αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ασία.
Η ανακοίνωση της Δευτέρας υποδηλώνει ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται, με τον κ. Ουάνγκ να σημειώνει ότι η Κίνα έχει ήδη εκπαιδεύσει 2.700 ξένους αξιωματικούς επιβολής του νόμου τον περασμένο χρόνο.
Την περασμένη εβδομάδα ύστερα από ένα φόρουμ Κίνας-Αφρικής, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εκπαιδεύσει 1.000 ακόμη αστυνομικούς για την αφρικανική ήπειρο «και θα διασφαλίσει από κοινού την ασφάλεια των έργων συνεργασίας και του προσωπικού». Δεν ήταν σαφές εάν αυτοί οι 1.000 αξιωματικοί περιλαμβάνονται στους 3.000 που ανέφερε ο κ. Ουάνγκ τη Δευτέρα.
Πηγή: The Guardian