Συνάντηση υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μουσουλμανικών κρατών, πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, με αίτημα να λυθεί η σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων, στη Γάζα, μέσα από τη δημιουργία δύο κρατών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε: «Συναντιόμαστε για να δώσουμε ακόμη μια ώθηση προς το τέλος του πολέμου στη Γάζα, για να υπάρξει διέξοδος από τον ατελείωτο φαύλο κύκλο της βίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Ο τρόπος είναι ξεκάθαρος: η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος».
Και πρόσθεσε: «Αν τα μέρη του πολέμου δεν επιθυμούν την ειρήνη, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει αναλόγως».
Reunión en los márgenes de la Reunión de Madrid con mi homólogo de Arabia Saudí, @FaisalbinFarhan. Abordamos nuestras excelentes relaciones bilaterales y los esfuerzos conjuntos por la paz en Gaza y la prosperidad en la región de Oriente Medio. pic.twitter.com/Fh38CrM9jL
— José Manuel Albares (@jmalbares) September 13, 2024
Στη σύνοδο της Μαδρίτης συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Νορβηγίας και της Σλοβενίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουστάφα, και μέλη της Αραβο-Ισλαμικής Ομάδας Επαφής για τη Γάζα, που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Τουρκία.
Στη σύνοδο δεν συμμετέχει το Ισραήλ. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπήρξε «σαφής βούλησης» μεταξύ των συμμετεχόντων να μη συμπεριληφθεί το Ισραήλ, αλλά και «να προχωρήσουν από τα λόγια στα έργα και να κάνουν βήματα προς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποτελεσματική εφαρμογή» μιας λύσης δύο κρατών. Πρώτο βήμα, θα είναι, όπως είπε, η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
Países europeos, árabes e islámicos nos reunimos hoy en Madrid para impulsar el fin de la guerra en Gaza y la aplicación de la solución de dos Estados.
Hoy avanzamos juntos hacia un horizonte de estabilidad y paz en Oriente Medio. pic.twitter.com/B6pxVeUF6i
— José Manuel Albares (@jmalbares) September 13, 2024
Το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε, είπε, επειδή δεν είναι μέρος της ομάδας επαφής. Και πρόσθεσε: «Θα χαρούμε να δούμε το Ισραήλ σε οποιοδήποτε τραπέζι όπου θα συζητείται η ειρήνη και η λύση των δύο κρατών».
Το Ισραήλ έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στη λύση των δύο κρατών.
Συνολικά 144 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ανάμεσα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου νότου, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος τον περασμένο Μάιο, με τη σημείωση ότι ευελπιστούν ότι και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πράξουν το ίδιο. Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967, εκτός κι αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.
Μπορέλ: «Μια συλλογική προσπάθεια»
Ο Ζοζέπ Μπορέλ στη σύνοδο κάλεσε σε μια «νέα συλλογική προσπάθεια» για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και «τελικά να επιτευχθεί ο στόχος της Ε.Ε. για τη δημιουργία δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια».
In Madrid to participate in the mtg w/ European & Arab partners for the implementation of the 2-state solution
We need a new collective effort to stop the war in Gaza & finally make the common EU objective of 2 States, Palestine & Israel, living side by side in peace & security pic.twitter.com/wNeDnvAEbS
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 13, 2024
Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ισραελ Κατζ, που κατηγόρησε τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική ότι καλλιεργεί «τον αντισημιτισμό και το μίσος ενάντια στο Ισραήλ».
Και σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε ότι ο Μπορέλ «αντί να πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, στηρίζει την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους-τρομοκράτη».
Πηγή: El Pais, Times of Israel, Al Jazeera