Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Συνάντηση Κιμ με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τι συζήτησαν

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Συνάντηση Κιμ με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τι συζήτησαν

«Υπήρξε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της εμβάθυνσης του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με το KCNA

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος έγινε δεκτός χθες στη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Υπήρξε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της εμβάθυνσης του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και της ενίσχυσης της συνεργασίας για την υπεράσπιση των αμοιβαίων συμφερόντων αναφορικά με την ασφάλεια καθώς για την περιφερειακή και διεθνή κατάσταση», σύμφωνα με το KCNA.

Στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Σεργκέι Σοϊγκού φαίνονται να αγκαλιάζονται και να χαμογελούν στο τέλος της επίσκεψης του πρώην υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, που αποπέμφθηκε από τη θέση αυτή τον Μάιο.

Η τοποθεσία της συνάντησης δεν έγινε γνωστή, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, ο Κιμ και ο Σοϊγκού μπορεί να συναντήθηκαν στο παλάτι Κουμσουσάν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, όπου στο παρελθόν έχουν γίνει δεκτοί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του θα «ενισχύσει τη συνεργασία» με τη Ρωσία με βάση τη συμφωνία αμοιβαίας άμυνας που υπεγράφη από τους δύο συμμάχους τον Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα.

Το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι η συνάντηση Κιμ-Σοϊγκού θα επιτρέψει να υπάρξει «μια σημαντική συνεισφορά στην εφαρμογή» της συμφωνίας αυτής.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν κατηγορήσει την Πιονγκγιάνγκ ότι έχει τροφοδοτήσει τη Ρωσία με πυρομαχικά και πυραύλους για να στηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται η Πιονγκγιάνγκ.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ είναι εδώ και καιρό σύμμαχοι αλλά οι σχέσεις τους ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT