Αυξάνει την πυρηνική ρητορική η Ρωσία, με αφορμή τη συζήτηση αν οι χώρες της Δύσης θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων. Ο επικεφαλής του κέντρου πυρηνικών δοκιμών τη Ρωσίας δήλωσε ότι η μυστική εγκατάστασή του είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή», εάν η Μόσχα δώσει την εντολή.
Ο αντιναύαρχος Αντρέι Σινίτσιν, επικεφαλής της εγκατάστασης, έδωσε συνέντευξη στην επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης Rossiyskaya Gazeta, που δημοσιεύθηκε σήμερα, μέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα θεωρηθεί ότι έχει εμπλακεί ευθέως σε πόλεμο με τη Ρωσία εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μίλησε για αντίποινα.
«Το πεδίο δοκιμών είναι έτοιμο για την επανέναρξη δοκιμών πλήρους κλίμακας. Είναι εξ ολοκλήρου έτοιμο», είπε ο Αντρέι Σινίτσιν. «Το εργαστήριο και οι εγκαταστάσεις δοκιμών είναι έτοιμες. Το προσωπικό είναι έτοιμο. Εάν δοθεί εντολή, μπορούμε να αρχίσουμε ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε. «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μη διαταράξουμε την εκτέλεση των κρατικών καθηκόντων. Εάν τεθεί το καθήκον της επανάληψης των δοκιμών, θα πραγματοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου», είπε επίσης.
Πρόκειται για σπάνια δήλωση που ενδέχεται να πυροδοτήσει ανησυχίες ότι ο κίνδυνος ενός τέτοιου βήματος αυξάνεται. Η Μόσχα δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή από το 1990, ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ωστόσο, Δυτικοί και Ρώσοι αναλυτές λένε ότι ο pρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να δώσει εντολή για μια δοκιμή, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση.
Ωστόσο μια κίνηση σαν αυτή, αν πραγματοποιηθεί, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ, να ακολουθήσουν. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών (και πυρηνικών) μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες είχαν σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στα χρόνια που επακολούθησαν της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης.
Το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya (Νέα Γη) στον Αρκτικό Ωκεανό. Εκεί, η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 πυρηνικές δοκιμές. Μεταξύ αυτών και η πυροδότηση της πιο ισχυρής πυρηνικής βόμβας που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο, το 1961.
Το πεδίο αυτό παρακολουθείται στενά από δυτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους για δραστηριότητα εν μέσω ενδείξεων κατασκευαστικών εργασιών το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίες φαίνονται σε δορυφορικές εικόνες ανοικτού κώδικα.
Η Ρωσία, με διάταγμα που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2023 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απέσυρε τη Ρωσία από την παγκόσμια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη συνθήκη.
Ρώσοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει τότε ότι η Μόσχα δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές εάν δεν το κάνει η Ουάσιγκτον, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή «εάν είναι αναγκαίο», αλλά δεν βλέπει την ανάγκη να το κάνει την παρούσα στιγμή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την τελευταία τους πυρηνική δοκιμή το 1992. Μόνο η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές αυτόν τον αιώνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters