Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι «είναι η καλύτερη ελπίδα του Κιέβου», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Politico, υποστηρίζοντας ότι η Ινδία του Μόντι –μια χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και με τις ΗΠΑ– θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δίαυλος συμβάλλοντας σε έναν –μέσω διαπραγματεύσεων– τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία βρήκε τον αγαπημένο της μεσάζοντα, για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία: τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι», σημειώνει το Politico.
O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας με τον Ναρέντρα Μόντι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ζελένσκι και Μόντι φέρονται, μάλιστα, να συζήτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης την πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία στο Ουκρανικό.
Σύμφωνα με το Politico, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος παραδέχθηκε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «η Ινδία είναι η μεγάλη ελπίδα του Κιέβου, προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία ειρήνης».
Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Ζελένσκι και Μόντι είχαν συναντηθεί και στο Κίεβο το καλοκαίρι που πέρασε, με εκείνη την επίσκεψη να είναι μάλιστα η πρώτη του Ινδού πρωθυπουργού στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Η Ινδία μπορεί να είναι πια η μόνη δύναμη που μπορεί όντως να διαδραματίσει ρόλο μεσάζοντα στο Ουκρανικό, σημειώνει το Politico, καθώς το Νέο Δελχί διατηρεί σχέσεις και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ενώ είναι παράλληλα σεβαστό από όλους.
Στον αντίποδα, άλλες χώρες που έχουν επιχειρήσει να λειτουργήσουν ως μεσάζοντας ή που θα μπορούσαν να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο (ενδεικτικά, αναφέρονται η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ελβετία) είτε δοκίμασαν και απέτυχαν, είτε απλώς δεν κάνουν για μια τέτοια αποστολή επειδή θεωρούνται από τη Δύση και το Κίεβο υπέρ το δέον «ρωσόφιλες» (βλ. Κίνα).
Με πληροφορίες από Politico