Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά, μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση μπορεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ–Λιβάνου.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι οι εξελίξεις είναι «βαθιά ανησυχητικές» και πως η στόχευση των γραφείων της Μοσάντ είναι «απόδειξη και πάλι… ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια νόμιμη απειλή από μια τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν».
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, διότι «κανένα έθνος δεν πρέπει να ζει με αυτές τις απειλές ακριβώς πέρα από τα σύνορά του, ακριβώς δίπλα».
Μπλίνκεν: Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με πόλεμο
Μιλώντας στο δίκτυο NBC, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ισραήλ έχει ένα «πραγματικό και νόμιμο πρόβλημα» με τη Χεζμπολάχ, αλλά το ζήτημα πρέπει να λυθεί μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω πολέμου.
«Μετά τα φρικτά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στον Νότο του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο εισήλθε στη σύγκρουση και άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο βόρειο Ισραήλ έπρεπε να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Χωριά καταστράφηκαν, σπίτια καταστράφηκαν και 70.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και το Ισραήλ άρχισε να αντεπιτίθεται», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.
Πρόσθεσε ότι, καιρό τώρα γίνεται μια κουβέντα, πως «οι άνθρωποι στον νότιο Λίβανο έπρεπε επίσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», αλλά επισήμανε πως «αυτό που θέλουν όλοι είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν απλά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο. Αυτό αναζητά το Ισραήλ».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, «ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, δεν είναι μέσω πολέμου, δεν είναι μέσω της κλιμάκωσης. Θα γίνει μέσω διπλωματικής συμφωνίας. Αν και υπάρχει ένα νόμιμο ζήτημα εδώ, δεν πιστεύουμε ότι ο πόλεμος είναι η λύση».
Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους διεθνείς εταίρους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης της κατάστασης. «Αν έχουμε γενικευμένο πόλεμο, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Υποστηρίζουμε την επίλυση του προβλήματος μέσω διπλωματίας, όχι μέσω πολέμου».
«Να είμαστε έτοιμοι για χερσαία επίθεση»
Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει πει πως προτιμά να καταλήξει σε συμφωνία έπειτα από διαπραγματεύσεις που θα προβλέπει αποχώρηση της Χεζμπολάχ από την περιοχή των συνόρων, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού κάλεσε τα στρατεύματα να είναι έτοιμα για «χερσαία επίθεση» στον Λίβανο.
Μιλώντας σε στρατεύματα που έκαναν στρατιωτική άσκηση, ο υποστράτηγος Ορι Γκόρντιν είπε ότι «ξεκίνησε με ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ» και πως ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται «να αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας» και «να είναι σθεναρά προετοιμασμένος να εισέλθει στον Λίβανο».
Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι καλεί δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για να αναπτυχθούν στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον IDF, αυτό «θα επιτρέψει τη συνέχιση της προσπάθειας μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών για την ασφαλή επιστροφή του εκτοπισμένου πληθυσμού του Βορρά στα σπίτια τους».
Πηγή: Times of Israel, Al Jazeera