Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχόταν επίθεση από οποιοδήποτε κράτος και πως οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη θα θεωρούνταν κοινή επίθεση.
«Μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μια μη πυρηνική δύναμη, που ωστόσο υποστηρίζεται από ένα κράτος που κατέχει πυρηνικά όπλα, θα θεωρηθεί σαν μια επίθεση και των δύο εις βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ήταν τα λόγια του.
Ανοίγοντας μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι, ο 71χρονος πρόεδρος υπογράμμισε ότι έχουν γίνει λεπτομερείς προτάσεις για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας και είπε ότι θα ήθελε να υπογραμμίσει μία από τις προτεινόμενες βασικές αλλαγές.
«Η επίθεση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους, θα αρχίσει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως ενιαία επίθεση», δήλωσε.
«Οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση της Ρωσίας στη χρήση πυρηνικών όπλων καθορίζονται επίσης με σαφήνεια», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα εξετάσει μια τέτοια κίνηση εάν εντοπίσει την έναρξη μαζικής εκτόξευσης πυραύλων, αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον τόσο των εδαφών της όσο και του γειτονικού συμμαχικού κράτους».
Η Ρωσία, τόνισε, τέλος, επιφυλάσσεται επίσης του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η ίδια ή η Λευκορωσία γίνουν αντικείμενο επίθεσης μεγάλης κλίμακας ακόμη και με συμβατικά όπλα.
Οπως σχολίασε, η παγκόσμια πολιτική – στρατιωτική κατάσταση αλλάζει γοργά τη δυναμική του κόσμου και η Ρωσία «δεν έχει την πολυτέλεια να μη λάβει αυτή την αλλαγή υπόψη».
Νέο δόγμα
Η αλλαγή στο δόγμα, το οποίο καθορίζει τους όρους για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ακολουθεί την προειδοποίηση του Πούτιν προς τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος κινδυνεύουν να βάλουν τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ σε πόλεμο.
Από τότε που ο Πούτιν διέταξε ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία το 2022, ο ίδιος και άλλες φωνές του Κρεμλίνου έχουν συχνά απειλήσει τη Δύση με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας για να την αποθαρρύνουν από το να αυξήσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.
Το ισχύον δόγμα αναφέρει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο «σε απάντηση στη χρήση πυρηνικών και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της ή/και των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο».
Η αναθεωρημένη έκδοση του εγγράφου, το οποίο ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, διευκρινίζει σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου λεπτομερέστερα τις προϋποθέσεις χρήσης πυρηνικών όπλων. Στις νέες «συντεταγμένες» αναφέρεται πως όπλα τέτοιου είδους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκ μέρους της Ρωσίας σε περίπτωση μαζικής αεροπορικής επίθεσης με αεροσκάφη, πυραύλους Κρουζ ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.