Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για συμφωνία με στόχο βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός –τριών εβδομάδων– σε ακόμα μία προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν, να αποτραπεί ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός για να τερματιστούν οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, που έχουν κλονίσει τη χώρα του και έχουν εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.
Σύμφωνα με αναφορές του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, από την πλευρά τους, εξέφρασαν αισιοδοξία για «παύση» 21 ημερών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή «τις επόμενες ώρες», κάτι που διέψευσε μερικές ώρες αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η αναφορά του Sky News ήρθε σε συνέχεια παρόμοιας του Γαλλικού Πρακτορείου νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές αναμενόταν να αποφασίσουν «μέσα σε ώρες» εάν θα αποδέχονταν την πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός.
Το Sky News ανέφερε ακόμη ότι οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για το σχέδιο που κατέθεσαν χθες, Τετάρτη, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ε.Ε. και εννέα χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ) κατέληξαν σε «σχεδόν συμφωνία» για παύση του πυρός στον Λίβανο, η οποία πάντως δεν περιλάμβανε τη Γάζα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε: «Η κατάπαυση του πυρός θα είναι για 21 ημέρες κατά μήκος της οριοθετικής Μπλε Γραμμής Ισραήλ – Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν για πιθανή επίλυση της σύγκρουσης και θα καταλήξουν σε συνολική συμφωνία που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι με τη συμφωνία επιχειρείται να «κερδηθεί χρόνος και χώρος για εκεχειρία και στη Γάζα, στις γραμμές της συμφωνίας για τους ομήρους». «Πιστεύουμε, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες, ότι τώρα είναι η στιγμή για να επιτύχουμε διπλωματική λύση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ωθηση στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν συνολικά ότι, πέραν της αποκλιμάκωσης, με τη νέα διπλωματική πρωτοβουλία θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση πυρός και στη Γάζα, όπως ανέφεραν οι New York Times.
Το σχέδιο συμφωνίας 21 ημερών κατατέθηκε έπειτα από πολύμηνες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών που «ερήμωσαν» περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, από όπου απομακρύνθηκαν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι, εν μέσω των εχθροπραξιών. Επιπλέον, ήρθε στον απόηχο των εκρήξεων φορητών συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ με δεκάδες νεκρούς την περασμένη εβδομάδα και εν μέσω του κύματος σφοδρών αεροπορικών επιδρομών από τις ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο με εκατοντάδες νεκρούς τις προηγούμενες ημέρες.
Ο άμεσος στόχος της νέας διπλωματικής προσπάθειας είναι να περιοριστεί ο αντίκτυπος στη Μέση Ανατολή της εβδομάδας χάους στον Λίβανο, της αιματηρότερης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και χρόνια, κατά τη σύγκρουση με το Ισραήλ, ώστε να μην παρασυρθούν περισσότερες χώρες καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρύτερη σύγκρουση, ανέφεραν οι ΝΥΤ.
Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν προς όφελος κανενός, όπως έχει επισημάνει η Ουάσιγκτον επανειλημμένα, καθώς θα κλιμάκωνε την ανθρωπιστική κρίση πέραν της Γάζας και θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ότι αν αποσυρόταν η Χεζμπολάχ από τον πόλεμο, ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, θα πιεζόταν περισσότερο, ώστε να αποδεχθεί συμφωνία που θα έβαζε τέλος στις μάχες στη Γάζα και θα επέτρεπε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που απήχθησαν κατά τις επιθέσεις της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.
Σύνδεση των δύο συγκρούσεων
Είναι η πρώτη φορά, από τις 7 Οκτωβρίου, που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να συνδέσουν τις δύο συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκεται το Ισραήλ, επιδιώκοντας τερματισμό τους με μία ενιαία διπλωματική προσπάθεια.
«Υπάρχει ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επίσης η ευκαιρία να αποτραπεί – μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει διευθέτηση που θα αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες, Τετάρτη, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC.
Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλούνται οι NYT, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι παραμένει αβέβαιο εάν ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ και η ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου θα αποδέχονταν το σχέδιο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Αξιωματούχοι του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού αντέδρασαν στην προοπτική εκεχειρίας, υποστηρίζοντας ότι «θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να ανασυνταχθεί».
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εδώ και μήνες, τάσσονται υπέρ μίας πιο επιθετικής απάντησης στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Χθες, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλεβί, άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
«Ακούστε τον ήχο από πάνω. Χτυπάμε όλη μέρα», ανέφερε ο Χαλεβί, απευθυνόμενος στους στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο. «Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για πιθανή έφοδό σας, όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ».
Ο Νασράλα, από την πλευρά του, που έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Χαμάς, δύσκολα θα αποδεχόταν συμφωνία που δεν θα περιλάμβανε εκεχειρία στη Γάζα, ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη για τις πρώτες «ρωγμές» στον «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ υπό το Ιράν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται οι ΝΥΤ, σημείωσε πως το ότι δεν ήταν σαφές εάν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα δεχόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός χωρίς να έχει υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία στη Γάζα, περιέπλεκε τη διαδικασία.
Η Χαμάς βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, έπειτα από την αιφνιδιαστική της επίθεση τον Οκτώβριο, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν της ζωή τους. Εκτοτε, από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Γάζα σε αντίποινα, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.
Παράλληλα, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους και drones στοχεύοντας το βόρειο Ισραήλ, σε ένδειξη υποστήριξης στη Χαμάς και αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Λιβάνου έχουν επίσης αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα χωριά και τις πόλεις τους, αυτή την εβδομάδα, λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, που έχουν επίσης προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.
Η διπλωματική προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και με την υποστήριξη της Γαλλίας.
48ωρο διπλωματικών επαφών
Η ανακοίνωση του σχεδίου, που έγινε από τον Μπάιντεν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ήρθε ως αποτέλεσμα μίας «σκληρής ώθησης» των προσπαθειών, τις τελευταίες 48 ώρες, να διατηρηθούν ζωντανές οι διπλωματικές ελπίδες, σύμφωνα με τη Haaretz, «καθώς η Μέση Ανατολή ολισθαίνει ταχύτατα προς τον περιφερειακό πόλεμο».
Η συγκυρία για μία συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί ευνοϊκή για το Ισραήλ, σύμφωνα με τη Haaretz, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου μπορεί να ελπίζει πως οι επιθέσεις στον Λίβανο αναγκάζουν τη Χεζμπολάχ να συνάψει συμφωνία, ωστόσο ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί».
Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με τη Haaretz, «ο Νασράλα γνωρίζει ότι ένα τεράστιο χτύπημα στο Τελ Αβίβ θα σήμαινε ολοκληρωτικό πόλεμο».
Τέλος, «οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι θα ξεχαστούν, καθώς το Ισραήλ μετατοπίζεται στον Λίβανο, ενώ εξακολουθεί να χτυπά τη Λωρίδα».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί σήμερα, Πέμπτη, ότι «συνεχίζει να επιχειρεί για να διαλύσει και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες και την τρομοκρατική υποδομή της Χεζμπολάχ» προχωρώντας σε νέους βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με οργανισμούς που παρακολουθούν αυτού τους είδους τις επιθέσεις, τους οποίους επικαλείται ο Τζέρεμι Μπάουενς σε ανάλυσή του στο BBC, «πρόκειται για μία από τις σφοδρότερες εκστρατείες στη σύγχρονη εποχή όσον αφορά τον αριθμό των στόχων που χτυπήθηκαν, αλλά και το ποσοστό θανάτων – ιδιαίτερα τη Δευτέρα, όταν περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».
Αναφορές στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν από το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκαναν λόγο για εντολή του πρωθυπουργού της χώρας προς τον ισραηλινό στρατό «να αμβλύνει τις επιθέσεις του στον Λίβανο».
Η υποτιθέμενη εξέλιξη, εν μέσω των διεθνών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός, προκάλεσε αντιδράσεις στη βάση των ψηφοφόρων του Νετανιάχου, καθώς και των σκληροπηρυνικών κυβερνητικών του εταίρων.
Πηγή: ΝΥΤ, AFP, Sky News, Ηaaretz