Η Ρωσία απέκλεισε τη δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών για τα πυρηνικά όπλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενη τη στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε:
«Δεν βλέπουμε κανένα νόημα στον διάλογο με την Ουάσιγκτον χωρίς τον σεβασμό των θεμελιωδών συμφερόντων της Ρωσίας. Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για το πρόβλημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ στον μετασοβιετικό χώρο, το οποίο δημιουργεί απειλές για την κοινή ασφάλεια».
Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα συζητήσει την υπογραφή νέας συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντικαταστήσει μια συμφωνία που θέτει όρια στα στρατηγικά όπλα της κάθε πλευράς και η οποία εκπνέει το 2026, καθώς πρέπει να διευρυνθεί και να επεκταθεί για να καλύψει και άλλα κράτη.
Ο πρόεδρος της Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2023 ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ τηρούν τα όρια που επιβάλλει η συμφωνία για πυρηνικές κεφαλές, πυραύλους και βομβαρδιστικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, που επικαλείται «ανώτερη ρωσική πηγή», η Μόσχα δεν θα υπογράψει τη νέα συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία στον πόλεμο.
Οταν ρωτήθηκε για το θέμα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τη Δευτέρα, δήλωσε:
«Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι με δεδομένη την αλλαγή των συνθηκών, είναι ουσιαστικά αδύνατο να συζητηθούν στρατηγικά επιθετικά όπλα, οπλοστάσια και ούτω καθεξής, χωρίς να ληφθεί υπόψη η στρατιωτική πυρηνική υποδομή στην Ευρώπη, χωρίς να περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά κράτη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και χωρίς να θίγονται άλλα στοιχεία στρατηγικής ασφάλειας. Η Ρωσία δεν θα το κάνει».
Υποστήριξε ότι «πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νέες πτυχές, να οργανώσουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Μας φαίνεται ότι θα ήταν τουλάχιστον παράλογο να επιμείνουμε στη διεξαγωγή τέτοιων διαπραγματεύσεων προσποιούμενοι ότι τίποτα δεν έχει συμβεί. Η Ρωσία δεν πρόκειται να το κάνει».
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί ελέγχουν το 88% του συνόλου των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία επικαιροποιεί την πολιτική της σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και επεκτείνει τη λίστα με τα σενάρια στα οποία μπορεί να καταφύγει στη χρήση τους.
Πηγή: Reuters