Reuters: Πώς η Μοσάντ παγίδευσε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Reuters: Πώς η Μοσάντ παγίδευσε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Ενας «αόρατος» πυροκροτητής και λεπτά πλαστικά εκρηκτικά μετέτρεψαν τις μπαταρίες των συσκευών σε βόμβες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο με τον οποίο οι παγιδευμένες συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ έφτασαν στα μέλη της οργάνωσης χωρίς να έχει διαπιστωθεί κανένα απολύτως πρόβλημα περιγράφει το Reuters με φόντο τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Λίβανο. Στο λεπτομερές δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου αναδεικνύεται επίσης ο κεντρικός ρόλος της ισραηλινής Μοσάντ πίσω από την εν λόγω επιχείρηση. 

Οι πράκτορες που κατασκεύασαν τους βομβητές σχεδίασαν μια μπαταρία που έκρυβε ένα μικρό αλλά ισχυρό φορτίο πλαστικής εκρηκτικής ύλης και έναν πυροκροτητή που ήταν αόρατος στις ακτίνες Χ, σύμφωνα με λιβανέζικη πηγή ασφαλείας αλλά και εικόνες αποσυναρμολογημένων μπαταριών των παγιδευμένων συσκευών.

Για να μπορέσουν οι παγιδευμένες συσκευές (οι οποίες δεν υπήρχαν προηγουμένως στην αγορά) να ενταχθούν στην αλυσίδα εφοδιασμού της οργάνωσης, δημιουργήθηκαν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα, σελίδες και αναρτήσεις με σκοπό να ξεγελαστεί η Χεζμπολάχ και να τα προμηθευτεί, όπως προκύπτει από την επισκόπηση διαδικτυακών αρχείων από το Reuters. 

Οσον αφορά την παγίδευση, ένα λεπτό, τετράγωνο φύλλο με έξι γραμμάρια εκρηκτικής ύλης (PETN) συμπιέστηκε μεταξύ δύο ορθογώνιων μπαταριών, σύμφωνα με τη λιβανέζικη πηγή και τις φωτογραφίες. Ο υπόλοιπος χώρος μεταξύ των μπαταριών φέρεται να περιείχε μια λωρίδα εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού που λειτουργούσε ως πυροκροτητής, δήλωσε η πηγή.

Αυτό το «σάντουιτς» εκρηκτικών, εύφλεκτης ύλης και μπαταριών τοποθετήθηκε σε ένα μεταλλικό περίβλημα περίπου στο μέγεθος ενός κουτιού σπίρτων, όπως έδειξαν οι φωτογραφίες. Η συναρμολόγηση ήταν ασυνήθιστη επειδή δεν βασιζόταν σε έναν τυπικό μικροσκοπικό πυροκροτητή, συνήθως έναν μεταλλικό κύλινδρο, δήλωσαν η πηγή αλλά και δύο ειδικοί σε θέματα βομβών. Και οι τρεις μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Χωρίς επιπλέον μεταλλικά εξαρτήματα (πέραν των υπάρχοντων της συσκευής), το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση είχε ένα πλεονέκτημα: όπως και τα πλαστικά εκρηκτικά, δεν εντοπίστηκε με ακτίνες Χ.

Μόλις παρέλαβε τους βομβητές τον Φεβρουάριο, η Χεζμπολάχ έψαξε για την παρουσία εκρηκτικών, σύμφωνα με δύο πηγές. Οι συσκευές πέρασαν από σαρωτές ασφαλείας τύπου αεροδρομίων αλλά δεν αναφέρθηκε τίποτα ύποπτο.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, χιλιάδες βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού και σε άλλα προπύργια της Χεζμπολάχ, στις περισσότερες περιπτώσεις αφού οι συσκευές έκαναν έναν ήχο, υποδεικνύοντας τη λήψη εισερχόμενου μηνύματος. Οι συσκευές ήταν πιθανότατα ρυθμισμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας σπινθήρας μέσα στην μπαταρία, αρκετός για να ανάψει το εκρηκτικό υλικό και να προκαλέσει την έκρηξη του φύλλου PETN, είπαν οι δύο ειδικοί σε θέματα βομβών. 

Μεταξύ των θυμάτων που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, πολλά είχαν τραύματα στα μάτια ενώ άλλοι είχαν χάσει ακόμα και δάχτυλα. Συνολικά, η επίθεση με τους βομβητές και μια δεύτερη την επόμενη ημέρα που ενεργοποίησε παγιδευμένους ασυρμάτους, σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 3.400.

Δύο δυτικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η ισραηλινή Μοσάντ πρωτοστάτησε στις επιθέσεις με τους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ. Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την τοποθεσία στην οποία κατασκευάστηκαν οι συσκευές. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το οποίο έχει την εξουσία επί της Μοσάντ, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το υπουργείο Πληροφοριών του Λιβάνου και ένας εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσης το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι επισήμως το Ισραήλ ούτε διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε τον ρόλο του στις παγιδευμένες συσκευές. Ωστόσο, την επομένη των επιθέσεων ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ επαίνεσε τα «πολύ εντυπωσιακά» αποτελέσματα της Μοσάντ σε σχόλια που ερμηνεύτηκαν ευρέως στο Ισραήλ ως σιωπηρή αναγνώριση της συμμετοχής της υπηρεσίας στην επιχείρηση. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT