Συρία – Γενεύη: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την εξουσία

Συρία – Γενεύη: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την εξουσία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από δύο ημέρες στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν για τους πολίτες που βρίσκονται πολιορκημένοι στη Χομς, αλλά και για τους χιλιάδες κρατούμενους και εξαφανισμένους στη διάρκεια της συριακής κρίσης, οι αντιπροσωπείες του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της αντιπολίτευσης, έφτασαν σήμερα σε αδιέξοδο στη διάρκεια των συζητήσεων με θέμα τη μεταβίβαση της εξουσίας, όπως ανακοίνωσαν πηγές από τις δύο αντιπροσωπείες.

«Οι συζητήσεις δεν ήταν εποικοδομητικές σήμερα εξαιτίας της στάσης του καθεστώτος το οποίο ήθελε να αποφύγει τις συζητήσεις που αφορούσαν στην επιβολή της Γενεύης 1», το κείμενο που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε ο Ρίμα Φλεϊχάν, μέλος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Μια πηγή από την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση απέρριψε τη χάρτα εργασίας (που παρουσιάσαμε) και ζήτησε να μιλήσουμε αποκλειστικά για το όργανο μεταβατικής διακυβέρνησης».

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ «Μπραχίμι τότε ανακοίνωσε την διακοπή της συνάντησης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η αρχή του «οργάνου μεταβατικής διακυβέρνησης», που περιλαμβάνεται στη Γενεύη 1, διχάζει τους οπαδούς και τους αντιπάλους του Άσαντ.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η Γενεύη 1 είναι συνώνυμη με μια μεταβατική κυβέρνηση και την αποχώρηση του Άσαντ. Η συριακή κυβέρνηση από την άλλη πιστεύει ότι ανοίγει τον δρόμο για μια διευρυμένη κυβέρνηση συνασπισμού, όμως η Δαμασκός αποκλείει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την εξουσία ο Άσαντ επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στους Σύρους να επιλέξουν τον πρόεδρό τους.

Όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης παρουσίασε μια διακήρυξη αρχών για τις διαπραγματεύσεις στην οποία δεν αναφέρεται μια μετάβαση της εξουσίας και η οποία απορρίφθηκε αμέσως από την άλλη πλευρά.

Η «διακήρυξη των βασικών αρχών» αναφέρει ότι οι Σύροι θα επιλέξουν ένα πολιτικό σύστημα χωρίς «επιβεβλημένες φόρμουλες» από το εξωτερικό, μια προφανής αναφορά στα αιτήματα της Δύσης και των χωρών της περιοχής να αποχωρήσει από την εξουσία ο Άσαντ και να παραδώσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

«Η συριακή αντιπροσωπεία πρότεινε μια διακήρυξη αρχών, στην οποία αναφέρεται ο σεβασμός για την ακεραιότητα της Συρίας, η αποκατάσταση του κλεμμένου της εδάφους και η εξάλειψη όλων των μορφών βίας και εξτρεμισμού (…) και οι άλλοι το απορρίπτουν», επιβεβαίωσε ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν αλ Ζούμπι από τη Γενεύη.

«Η διακήρυξη είναι εκτός του πλαισίου της Γενεύης, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός οργάνου μεταβατικής διακυβέρνησης. Δεν απαντά στην ουσία του ζητήματος», απάντησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης Χάντι αλ Μπάχρα.

Στο μεταξύ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των κρατούμενων από την συριακή κυβέρνηση και από τους εξεγερμένους.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των κρατουμένων. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο Λουάι Σάφι εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

Την ίδια ώρα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης διαψεύδουν ότι έχουν συμφωνήσει στην απομάκρυνση των παιδιών και των γυναικών από τη Χομς.

«Εξακολουθούμε να ζητάμε να αρθεί η πολιορκία της Χομς και να φτάσουν προμήθειες στις πολιορκημένες περιοχές της παλιάς πόλης της Χομς», δήλωσε ο Άνας Άμπντεχ.

«Δεν είναι αληθινές οι φήμες ότι έχουμε ζητήσει να γίνουν διευθετήσεις για την μόνιμη απομάκρυνση των πολιτών από τις πολιορκημένες περιοχές. Στόχος μας είναι η άρση της πολιορκίας σε στάδια, τίποτα άλλο», υπογράμμισε ο Άμπντεχ.

Όμως και συριακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι επιθυμεί «εγγυήσεις ότι ένοπλοι δεν θα ανοίξουν πυρ στις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν βοήθεια», δήλωσε ο αλ Ζούμπι.

«Το σχέδιο ανθρωπιστικής αντίδρασης της Συρίας και του ΟΗΕ εφαρμόζεται συνεχώς σε όλες τις περιοχές της Συρίας», υπογράμμισε ο σύρος υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή