Εφαρμογές στα κινητά, «κερκόπορτες» για τη NSA

Εφαρμογές στα κινητά, «κερκόπορτες» για τη NSA

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα και μόνο ανέβασμα φωτογραφίας στο Facebook, το Flickr, το LinkedIn ή το Twitter από κινητό τηλέφωνο προσφέρει στις αμερικανοβρετανικές υπηρεσίες πρόσβαση στη λίστα των επαφών, στις ομάδες φίλων, στα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων και στο γεωγραφικό στίγμα του ανυποψίαστου χρήστη smartphone. Οι τελευταίες αποκαλύψεις εγγράφων του Εντουαρντ Σνόουντεν αναφέρουν ότι ακόμη και η πιο διαδεδομένη εφαρμογή, το παιχνίδι Angry Birds, ανοίγει κερκόπορτα στις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η NSA έχει ξοδέψει συνολικά πάνω από 1 δισ. δολάρια στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των κινητών τηλεφώνων», αναφέρει η έρευνα του Guardian, των New York Times και της ProPublica. Στα άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους η υπηρεσία έχει πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα.

Η ανάρτηση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ως «το τέλειο σενάριο» λόγω των πολλαπλών δυνατοτήτων άντλησης πληροφοριών για τον χρήστη. Οι υπηρεσίες υποκλέπτουν τα δεδομένα αυτά καθώς ταξιδεύουν στο Ιντερνετ, προτού τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «αποστειρώσουν» τις φωτογραφίες.

Ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει δώσει ο κάθε χρήστης στο προφίλ του, οι υπηρεσίες μπορούν να πληροφορηθούν χώρα καταγωγής, γεωγραφικό στίγμα, οικογενειακή κατάσταση, εισόδημα, εθνότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, επίπεδο μόρφωσης και αριθμό τέκνων.

Τα έγγραφα παρουσιάζουν το είδος των πληροφοριών που μπορούν να εξαχθούν από κάθε πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Angry Birds, παιχνίδι που έχει «κατέβει» σε ανά τον κόσμο συσκευές πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια φορές. «Πού ήταν ο στόχος μου όταν το έκανε αυτό» και «Πού πάει ο στόχος μου» είναι κάποιες από τις δυνατότητες αναζήτησης που προσφέρονται στους υπαλλήλους των υπηρεσιών. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν έχει τονίσει ότι ως «στόχοι» μπορούν να επιλεγούν οι πάντες.

«Οι επικοινωνίες ανθρώπων που δεν αποτελούν στόχους αντικατασκοπείας δεν ενδιαφέρουν την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας.

Σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή στο γερμανικό δίκτυο ARD, ο Εντουαρντ Σνόουντεν επισήμανε ότι η παρακολούθηση ξεκινά από τη στιγμή της συλλογής των πληροφοριών. «Το κλειδί είναι να θυμόμαστε ότι η παρακολούθηση και η κατάχρηση δεν αρχίζει όταν κάποιος κοιτάζει τα δεδομένα, αλλά απ’ όταν τα συλλέγει», είπε ο Σνόουντεν.

Η συλλογή πληροφοριών για όλους τους χρήστες Ιντερνετ, σταθερών και κινητών τηλεφώνων, στον πλανήτη δίνει, σύμφωνα με τον Σνόουντεν, τη δυνατότητα αναδρομικών ερευνών. «Παλιά πήγαιναν στον εισαγγελέα με συγκεκριμένο αίτημα για παρακολούθηση συγκεκριμένου στόχου. Τώρα βλέπουμε ότι θέλουν να ασκήσουν στο έπακρο τις εξουσίες τους εκ των προτέρων – πριν από μία έρευνα».

Στη συνέντευξη, ο 30χρονος Σνόουντεν δήλωσε ότι κοιμάται πολύ καλά παρά τις «σημαντικές απειλές» που αντιμετωπίζει. «Εν ενεργεία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήταν χαρά τους να με πυροβολήσουν στο κεφάλι ή να με δηλητηριάσουν καθώς γυρίζω από το μπακάλικο και να πεθάνω στο ντους», είπε ο Σνόουντεν, αναφερόμενος σε άρθρο της ιστοσελίδας BuzzFeed, που περιελάμβανε συνεντεύξεις ανώνυμων αξιωματούχων. «Είμαι ακόμη ζωντανός και δεν χάνω τον ύπνο μου, γιατί έκανα αυτό που πιστεύω ότι έπρεπε να κάνω. Ηταν το σωστό και δεν πρόκειται να φοβηθώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή