Γιανουκόβιτς και Κλίτσκο, σε ένα «ματς» κορυφής

Γιανουκόβιτς και Κλίτσκο, σε ένα «ματς» κορυφής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρίζες του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι στην Ανατολή, ενώ τα απλωμένα χέρια του Βιτάλι Κλίτσκο στρέφονται προς τη Δύση. Ποιος από τους δύο μπορεί να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες μιας χώρας της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 24% αυτού της Πολωνίας;

O Γιανουκόβιτς, μηχανολόγος από το Γενακίγεβο της ανατολικής Ουκρανίας, έχει ως μητρική του γλώσσα τα ρωσικά και ως βάση της πολιτικής του ισχύος περιοχές για τις οποίες οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Ο Κλίτσκο, γιος σοβετικού πιλότου γεννημένος στο Κιργιστάν, έχει γνωρίσει τις μεγαλύτερες δόξες του ως πυγμάχος με έδρα πότε τη Γερμανία και πότε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κλίτσκο δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Γιανουκόβιτς, είναι όμως αυτός που λαμβάνει την πιο ηχηρή στήριξη από τις ΗΠΑ και κυρίως τη Γερμανία. Πλάι του στάθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν τον Δεκέμβριο όταν επισκέφθηκε την πλατεία Ανεξαρτησίας και είπε στους διαδηλωτές «να ξέρετε ότι η Αμερική είναι μαζί σας». Ο Γιανουκόβιτς προσπαθεί να μετατρέψει την εγγύτητα του Κλίτσκο προς τη Γερμανία σε μειονέκτημα, προωθώντας τον αποκλεισμό από την πολιτική όσων έχουν μόνιμη άδεια παραμονής σε χώρα του εξωτερικού.

Δημοσιογράφοι που έχουν μιλήσει με τον Κλίτσκο λένε ότι «δεν είναι χαρισματικός» και ότι «οι αργές, προσεκτικές απαντήσεις του προδίδουν μια ζωή χτυπημάτων στο κεφάλι, όχι μια ζωή βουτηγμένη στα βιβλία. Ομως όσα λέει βγάζουν πάρα πολύ νόημα.» Ο Κλίτσκο στρέφει τα βέλη του κυρίως προς την «Οικογένεια», τον στενό κύκλο γύρω από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, που πλουτίζει από τη νομή της εξουσίας.

Τόσο ο Κλίτσκο, βουλευτής από το 2012 και αρχηγός του νεοϊδρυθέντος κόμματος Γροθιά, όσο και ο Γιανουκόβιτς, πρόεδρος από το 2010, υποστήριζαν ώς τώρα ότι τηρούν ισορροπίες ανάμεσα στις φιλορωσικές και φιλοδυτικές τάσεις της βαθύτατα διχασμένης χώρας. Καθώς όμως η Ουκρανία βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση, οι δύο πολιτικοί οδηγήθηκαν σε σαφείς επιλογές. Ο μεν Γιανουκόβιτς ξεπέρασε τις κακές προσωπικές του σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συνήψε τον Δεκέμβριο συμφωνία για δανεισμό από τη Ρωσία, ο δε Κλίτσκο ταυτίστηκε ολοκληρωτικά με την επιλογή της εμπορικής συνεργασίας Ουκρανίας – Ε.Ε. και της υπό σκληρούς όρους χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαδοχικές συναντήσεις

Με τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, καθώς ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και ομάδες πολιτών ζητούν πλήρη κάθαρση του πολιτικού σκηνικού, οι δύο αντίπαλοι, Κλίτσκο και Γιανουκόβιτς, πραγματοποιούν διαδοχικές συναντήσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Στην καριέρα του ως παγκόσμιος πρωταθλητής του μποξ, ο Κλίτσκο κέρδισε το 87% των αγώνων του με νοκ άουτ. Ομως η αναμέτρηση με τον Γιανουκόβιτς δεν θα κριθεί μόνο μέσα από την ισχύ, αλλά και μέσα από τη διαπραγμάτευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή