Ο Ολάντ στην Αγκυρα προς εξομάλυνση σχέσεων

Ο Ολάντ στην Αγκυρα προς εξομάλυνση σχέσεων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Τουρκία ύστερα από 22 χρόνια πραγματοποιεί από χθες ο Φρανσουά Ολάντ, εν μέσω οξύτατης πολιτικής κρίσης του οικοδεσπότη του και φημών για την προσωπική του ζωή. Η διήμερη επίσκεψη Ολάντ αποσκοπεί στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Παρισίων, που δέχθηκαν καθοριστικό πλήγμα λόγω των γαλλικών αντιρρήσεων στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και εξαιτίας της αντιπαράθεσης γύρω από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι το ζήτημα της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα τεθεί υπόψη των Γάλλων σε δημοψήφισμα.

Κύρια αποστολή του Γάλλου προέδρου είναι η επούλωση των διπλωματικών πληγών, που άφησε στις σχέσεις των δύο χωρών η πενταετία Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο πρώην πρόεδρος αντιστάθηκε με πάθος σε κάθε πρωτοβουλία προσέγγισης της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας συχνά σε δηλώσεις του την Τουρκία «χώρα της ελάσσονος Ασίας».

Οι σχέσεις των δύο χωρών έφθασαν στο ναδίρ τους, μετά το 2011, όταν η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφιζε νόμο με στόχο την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία το 1915. Παρότι το νομοθέτημα κρίθηκε αργότερα αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Κυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας, οι επιπτώσεις του σημάδεψαν ανεξίτηλα τη γαλλοτουρκική διπλωματία.

Χθες το μεσημέρι, ο Γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ πριν από τις συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε δηλώσεις του, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε την ελπίδα του ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν θα συναντήσει γαλλικά προσκόμματα.

Στο μεταξύ, το Νέο Δελχί της Ινδίας με την ιδιότητα της εκπροσώπου της μη κυβερνητικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Δράση Κατά της Πείνας», επισκέπτεται από χθες η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Βαλερί Τριρβελέρ. Πραγματοποιώντας την πρώτη της δημόσια εμφάνιση ύστερα από την ανακοίνωση του Σαββατοκύριακου από τα προεδρικά χείλη, για χωρισμό του ζεύγους, η κ. Τριρβελέρ είπε ότι είναι πολύ καλά στο πλήθος δημοσιογράφων, που την ακολούθησε στην ινδική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Τριρβελέρ μετέβη σε καταφύγιο άστεγων παιδιών της ινδικής πρωτεύουσας, καθώς και στην αχανή παραγκούπολη Νταραβί, σκηνικό της κινηματογραφικής ταινίας «Σλάμντογκ Μιλιονέρ». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς πρέπει να την περιγράψει στο άρθρο του, η 48χρονη πρώην Πρώτη Κυρία είπε: «Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Ινδία ήταν με την ιδιότητα της δημοσιογράφου, τη δεύτερη ως Πρώτη Κυρία και τώρα… εσείς θα το αποφασίσετε».

Ενταση επικράτησε την Κυριακή στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης με αίτημα την παραίτηση του Φρανσουά Ολάντ, την οποία διοργάνωσαν ακραίες ρωμαιοκαθολικές οργανώσεις, αντίπαλοι του γάμου των ομοφυλόφιλων και οπαδοί του αμφιλεγόμενου αντισημίτη κωμικού Ντιεντονέ. Η Αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 250 προσαγωγές διαδηλωτών, μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό 19 αστυνομικών, με έναν από αυτούς να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή