Σκούροι με γαλάζια μάτια οι πρώτοι Ευρωπαίοι

Σκούροι με γαλάζια μάτια οι πρώτοι Ευρωπαίοι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκουρόχρωμο δέρμα και γαλάζια μάτια φέρονται να είχαν πριν από 7.000 χρόνια οι άνθρωποι των τροφοσυλλεκτικών κοινωνιών, που κατοικούσαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με ισπανική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης με επικεφαλής τον δρα Τσαρλς Λαλουέζα-Φοξ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτέλεσαν έκπληξη για τους επιστήμονες, που θεωρούσαν ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα χαρακτήριζε τους πρώτους Ευρωπαίους. «Μία εξήγηση είναι ότι οι ανοιχτότεροι τόνοι στο δέρμα προέκυψαν πολύ αργότερα από ό,τι θεωρούσαμε στην εξελικτική πορεία», διευκρίνισε ο Λαλουέζα-Φοξ.

Το αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων που οδήγησε σε αυτά τα συμπεράσματα ήταν δύο σκελετοί τροφοσυλλεκτών που ανακαλύφθηκαν σε μία σπηλιά της βορειοδυτικής Ισπανίας το 2006. Το δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον της σπηλιάς συνέβαλε στην άριστη διατήρηση των σκελετών La Brana ένα και δύο, προσφέροντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να πάρουν δείγματα γενετικού υλικού από τα δόντια του ενός.

Οπως ανακάλυψε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου, οι πρώιμοι Ευρωπαίοι συνδέονται περισσότερο γενετικά με άτομα σουηδικής και φινλανδικής καταγωγής. Παρά το ανοιχτόχρωμο χρώμα των ματιών του, ο άνδρας είχε μαύρα ή καστανά μαλλιά και σκούρο δέρμα.

Οι μελετητές υποστήριζαν ότι οι Ευρωπαίοι σταδιακά έγιναν πιο ανοιχτόχρωμοι όταν εγκατέλειψαν την Αφρική και μετακινήθηκαν προς τη Γηραιά Ηπειρο 45.000 χρόνια πριν. «Θεωρούσαμε ότι αυτό θα συνέβαινε λογικά λόγω της μικρότερης ποσότητας υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας. «Είναι φανερό ότι δεν ισχύει, αφού ο συγκεκριμένος άνδρας έπειτα από 40.000 χρόνια είχε ακόμη σκούρο δέρμα», πρόσθεσε ο ίδιος, με το ανοιχτό δέρμα να είναι αποτέλεσμα των τελευταίων 7.000 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπέδειξαν και διαφορές στη διατροφή των πρώτων Ευρωπαίων, οι οποίοι φέρονται να συντηρούνταν κυρίως με πρωτεΐνες, να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δυσκολία στη χώνεψη του αμύλου. Οι συνήθειες αυτές υιοθετήθηκαν από τους ανθρώπους μετά την ανάπτυξη της γεωργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή